Slojevita i kremasta torta od oraha, čokolade i prefine kreme s okusom vanilije! Idealan desert svake svečanije proslave ili obiteljskog okupljanja!
Sastojci
Kore s orasima*
- 4 bjelanjka
- 60 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 20 g glatkog brašna
- 70 g oraha
Čokoladna krema
- 300 g čokolade za kuhanje
- 300 ml slatkog vrhnja
Krema od vanilije
- 1 l mlijeka
- 12 žutanjaka
- 200 g šećera
- 5 vanilin šećera
- 3 praška za puding s okusom vanilije
- 150 g maslaca
Priprema
*Navedeni sastojci dovoljni su za pripremu jedne, a potrebno je ispeći tri ovakve kore.Orahe usitnite u blenderu.Bjelanjke izmiksajte u snijeg, dodajte šećer u dva navrata pa miksajte još 1-2 minute dok ne dobijete čvrsti snijeg. Dodajte prosijano brašno i orahe pa kuhačom lagano izmiješajte smjesu.Smjesu ulijte u okrugli kalup za pečenje (26 cm) čije dno ste prekrili masnim papirom. Koru pecite 20-25 minuta na temperaturi od 170 °C. Ispecite još dvije takve kore!Za pripremu kreme od vanilije žutanjke izmiksajte sa šećerom, vanilin šećerom, pudingom i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja, ulijte pripremljene žutanjke pa kuhajte kremu na laganoj vatri dok se ne zgusne. U vruću kremu umiješajte maslac i ostavite da se ohladi - premjestite kremu u zdjelu u kojoj će te ju kasnije miksati. Površinu kreme prekrijte prozirnom folijom kako se tokom hlađenja nebi stvorila korica.Ohlađenu kremu kratko izmiksajte.Za pripremu čokoladne kreme, čokoladu i slatko vrhnje zagrijavajte na laganoj vatri dok se čokolada ne otopi.Ohlađene kore ravnomjerno premažite s čokoladnom kremom i ostavite na sobnoj temperaturi da se čokolada ohladi i stisne.Kada se čokolada stisne, svaku koru i vanjski rub torte premažite kremom od vanilije. Tortu ukrasite šlagom ili samo posipajte usitnjenim orasima pa ju spremite u hladnjak da se dobro ohladi prije posluživanja.Slatki savjet
U kremu dodajte naribanu koricu jedne naranče, a u svaku koru dodajte po jednu žličicu cimeta i uživajte u ukusnoj blagdanskoj verziji torte!
Primjedbe
Objavi komentar