ČOKO - VANILIN TORTA S ORASIMA

Slojevita i kremasta torta od oraha, čokolade i prefine kreme s okusom vanilije! Idealan desert svake svečanije proslave ili obiteljskog okupljanja!

Sastojci


Kore s orasima*
  • 4 bjelanjka
  • 60 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 20 g glatkog brašna
  • 70 g oraha
Čokoladna krema
  • 300 g čokolade za kuhanje
  • 300 ml slatkog vrhnja
Krema od vanilije
  • 1 l mlijeka
  • 12 žutanjaka
  • 200 g šećera
  • 5 vanilin šećera
  • 3 praška za puding s okusom vanilije
  • 150 g maslaca
  • Priprema


    *Navedeni sastojci dovoljni su za pripremu jedne, a potrebno je ispeći tri ovakve kore.
    Orahe usitnite u blenderu.
    Bjelanjke izmiksajte u snijeg, dodajte šećer u dva navrata pa miksajte još 1-2 minute dok ne dobijete čvrsti snijeg. Dodajte prosijano brašno i orahe pa kuhačom lagano izmiješajte smjesu.
    Smjesu ulijte u okrugli kalup za pečenje (26 cm) čije dno ste prekrili masnim papirom. Koru pecite 20-25 minuta na temperaturi od 170 °C. Ispecite još dvije takve kore!
    Za pripremu kreme od vanilije žutanjke izmiksajte sa šećerom, vanilin šećerom, pudingom i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja, ulijte pripremljene žutanjke pa kuhajte kremu na laganoj vatri dok se ne zgusne. U vruću kremu umiješajte maslac i ostavite da se ohladi - premjestite kremu u zdjelu u kojoj će te ju kasnije miksati. Površinu kreme prekrijte prozirnom folijom kako se tokom hlađenja nebi stvorila korica.
    Ohlađenu kremu kratko izmiksajte.
    Za pripremu čokoladne kreme, čokoladu i slatko vrhnje zagrijavajte na laganoj vatri dok se čokolada ne otopi.
    Ohlađene kore ravnomjerno premažite s čokoladnom kremom i ostavite na sobnoj temperaturi da se čokolada ohladi i stisne.
    Kada se čokolada stisne, svaku koru i vanjski rub torte premažite kremom od vanilije. Tortu ukrasite šlagom ili samo posipajte usitnjenim orasima pa ju spremite u hladnjak da se dobro ohladi prije posluživanja.

    Slatki savjet


    U kremu dodajte naribanu koricu jedne naranče, a u svaku koru dodajte po jednu žličicu cimeta i uživajte u ukusnoj blagdanskoj verziji torte!

Primjedbe