Podlogu smo napravili od ostatka čokoladnog biskvita, a ako nemate isti, pripremite ga od usitnjenih čokoladnih keksića koje ste pomiješali s rastopljenim maslacem.
Dobivenu smjesu dobro utisnite u kalup, a dok se ona hladi, bacite se na pripremu kreme od karamela. Ona vam neće oduzeti previše vremena, no svakako budite pažljivi kako biste dobili finu, gustu, slatkastu kremu. Na kraju joj dodajte soli po želji. Mi smo za svoj tart koristili dimljenu sol koja je dala posve neke nove okuse ovom divnom desertu.
Kada je krema od karamela gotova, prebacite je na podlogu i pecite vrlo kratko. Kada se pojave prvi mjehurići, a površina tarta poprimi boju, pečenje može završiti. Za to vrijeme pripremite ganache, pa pustite da očvrsne. Kada su svi sastojci dovoljno ohlađeni, spojite ih u tart i pospite krupnom morskom soli ili cvijetom soli. Na taj će način karamel i čokolada još više doći do izražaja i stvoriti divnu kombinaciju okusa kakvu je zbilja teško odbiti. Vjerujte nam, isprobali smo!
Za pripremu podloge potrebno vam je:
200 g čokoladnih keksića
100 g maslaca
Za pripremu karamel kreme trebat će vam:
100 g maslaca
200 g smeđeg šećera
1 konzerva kondenziranog mlijeka (oko 380 g)
1 žličica dimljene soli
Za preljev od čokolade:
150 g tamne čokolade 80
ml slatkog vrhnja
Krupna sol ili cvijet soli
Priprema:
Kekse usitnite, pomiješajte ih s rastopljenim maslacem, pa ih utisnite u kalup. Spremite u hladnjak. U dubljoj i debljoj posudi otopite maslac, dodajte mu šećer i pomiješajte kako bi se povezali. Kada se pojave mjehurići, a šećer je u potpunosti rastopi, dodajte kondenzirano mlijeko. Miješajte dok iz karamela ne počne izlaziti para, pa maknite s vatre. Dodajte sol, pomiješajte. Karamelu ohladite, a zatim je prebacite na čokoladnu podlogu i ostavite na hladnijem mjestu kako bi se stisla. Pecite na 160 stupnjeva oko 15 minuta, dok se površina karamele lagano ne zarumeni. Izvadite iz pećnice i ohladite. Dok se tart peče, pripremite ganache tako da zagrijete slatko vrhnje, a zatim ga prelijete preko čokolade koju ste usitnili na kockice. Prelijte preko karamela, pospite krupnom soli ili cvijetom soli i pustite da se ohladi. U slast!
https://gastro.24sata.hr
Dobivenu smjesu dobro utisnite u kalup, a dok se ona hladi, bacite se na pripremu kreme od karamela. Ona vam neće oduzeti previše vremena, no svakako budite pažljivi kako biste dobili finu, gustu, slatkastu kremu. Na kraju joj dodajte soli po želji. Mi smo za svoj tart koristili dimljenu sol koja je dala posve neke nove okuse ovom divnom desertu.
Kada je krema od karamela gotova, prebacite je na podlogu i pecite vrlo kratko. Kada se pojave prvi mjehurići, a površina tarta poprimi boju, pečenje može završiti. Za to vrijeme pripremite ganache, pa pustite da očvrsne. Kada su svi sastojci dovoljno ohlađeni, spojite ih u tart i pospite krupnom morskom soli ili cvijetom soli. Na taj će način karamel i čokolada još više doći do izražaja i stvoriti divnu kombinaciju okusa kakvu je zbilja teško odbiti. Vjerujte nam, isprobali smo!
Za pripremu podloge potrebno vam je:
200 g čokoladnih keksića
100 g maslaca
Za pripremu karamel kreme trebat će vam:
100 g maslaca
200 g smeđeg šećera
1 konzerva kondenziranog mlijeka (oko 380 g)
1 žličica dimljene soli
Za preljev od čokolade:
150 g tamne čokolade 80
ml slatkog vrhnja
Krupna sol ili cvijet soli
Priprema:
Kekse usitnite, pomiješajte ih s rastopljenim maslacem, pa ih utisnite u kalup. Spremite u hladnjak. U dubljoj i debljoj posudi otopite maslac, dodajte mu šećer i pomiješajte kako bi se povezali. Kada se pojave mjehurići, a šećer je u potpunosti rastopi, dodajte kondenzirano mlijeko. Miješajte dok iz karamela ne počne izlaziti para, pa maknite s vatre. Dodajte sol, pomiješajte. Karamelu ohladite, a zatim je prebacite na čokoladnu podlogu i ostavite na hladnijem mjestu kako bi se stisla. Pecite na 160 stupnjeva oko 15 minuta, dok se površina karamele lagano ne zarumeni. Izvadite iz pećnice i ohladite. Dok se tart peče, pripremite ganache tako da zagrijete slatko vrhnje, a zatim ga prelijete preko čokolade koju ste usitnili na kockice. Prelijte preko karamela, pospite krupnom soli ili cvijetom soli i pustite da se ohladi. U slast!
https://gastro.24sata.hr
Primjedbe
Objavi komentar