Medena pita je dosta slična Mađarici. Kore se razvlače na isti način uz pomoć prozirne folije ili još jednoga masnoga papira, što svakako olakšava pripremu. Ukoliko ste u nekoj gužvi, kore možete pripremiti koji dan ranije pa ih filati kada za to dođe vrijeme. Nakon što kolač prenoći u frižideru, postaje mekaniji i lakše se reže.
Sastojci:
Kore:
• 1 jaje
• 140 gr šećera
• 90 gr masti
• 50 gr mlijeka
• 80 gr meda
• 430 gr brašna
• 1 žličica sode bikarbone
• 2 žlice kakao praha
• 140 gr šećera
• 90 gr masti
• 50 gr mlijeka
• 80 gr meda
• 430 gr brašna
• 1 žličica sode bikarbone
• 2 žlice kakao praha
Krema:
• 600 ml mlijeka
• 4 žlice brašna
• 2 vanilin šećera
• 3 žlice šećera
• 250 gr margarina
• 4 žlice brašna
• 2 vanilin šećera
• 3 žlice šećera
• 250 gr margarina
Čokoladna glazura:
• 200 gr čokolade za kuhanje
• 6 žlica ulja
• po želji malo bijele čokolade
• 6 žlica ulja
• po želji malo bijele čokolade
Priprema kora:
1. U brašno dodajte sve sastojke za kore, prvo pomiješajte kuhačom, a onda izmijesite rukama.
2. Od tijesta napravite valjak, kojeg podijelite na četiri jednaka dijela i od svakog napravite lopticu.
2. Od tijesta napravite valjak, kojeg podijelite na četiri jednaka dijela i od svakog napravite lopticu.
3. Na masni papir stavite lopticu, pokrijte drugim masnim papirom i izvaljajte tijesto na dimenzije 26 X 35 cm. Dok valjate povremeno podižite gornji masni papir kako bi odrezali višak tijesta i zalijepili ga tamo gdje nedostaje.
4. Koru stavite na okrenutu tepsiju i pecite na 180 stupnjeva oko 5 min.
5. Nastavite peći preostale kore da na kraju dobijete 4 komada.
4. Koru stavite na okrenutu tepsiju i pecite na 180 stupnjeva oko 5 min.
5. Nastavite peći preostale kore da na kraju dobijete 4 komada.
Priprema kreme:
1. U posudu dodajte brašno, šećer, vanilin šećer i malo mlijeka, pomiješajte.
2. Ostatak mlijeka stavite kuhati.
3. U uzavrelo mlijeko umiješajte pripremljene sastojke i nastavite kuhati.
4. Kuhanu kremu prebacite u drugu posudu i prekrijte prozirnom folijom, ostavite da se ohladi.
5. Hladnoj kremi skinite foliju, malo izradite.
6. Dodajte margarin sobne temperature kojeg ste izrezali, te sve dobro izradite.
2. Ostatak mlijeka stavite kuhati.
3. U uzavrelo mlijeko umiješajte pripremljene sastojke i nastavite kuhati.
4. Kuhanu kremu prebacite u drugu posudu i prekrijte prozirnom folijom, ostavite da se ohladi.
5. Hladnoj kremi skinite foliju, malo izradite.
6. Dodajte margarin sobne temperature kojeg ste izrezali, te sve dobro izradite.
Čokoladna glazura:
1. Čokoladu i ulje istopite na pari i ostavite da se malo ohladi, tako da čokolada ne leti svuda i da se lakše rasporedi.
2. Rasporedite čokoladu po kolaču.
3. Odmah dok se čokolada još nije stegnula prošarajte ju sa istopljenom bijelom čokoladom pomoću fišeka od masnog papira.
4. Sa čačkalicom lijevo-desno povlačite po čokoladi, tako ćete dobiti efekt mrežice.
5. Sve radite odmah dok se čokolade ne počnu stezati.
2. Rasporedite čokoladu po kolaču.
3. Odmah dok se čokolada još nije stegnula prošarajte ju sa istopljenom bijelom čokoladom pomoću fišeka od masnog papira.
4. Sa čačkalicom lijevo-desno povlačite po čokoladi, tako ćete dobiti efekt mrežice.
5. Sve radite odmah dok se čokolade ne počnu stezati.
Medena pita slaganje:
1. Svaku koru premažite sa kremom osim zadnje.
2. Na zadnju koru postavite neki teret i stavite u frižider da prenoći.
3. Na kolač prelijte čokoladnu glazuru, po želji možete prošarati mrežicu sa bijelom čokoladom.
4. Stavite u frižider kolač da se čokolada stegne.
5. Prije rezanja kolač izvadite 10-15 minuta ranije i tako prilikom rezanja čokolada neće pucati
2. Na zadnju koru postavite neki teret i stavite u frižider da prenoći.
3. Na kolač prelijte čokoladnu glazuru, po želji možete prošarati mrežicu sa bijelom čokoladom.
4. Stavite u frižider kolač da se čokolada stegne.
5. Prije rezanja kolač izvadite 10-15 minuta ranije i tako prilikom rezanja čokolada neće pucati
(www.jabuka.tv)
Primjedbe
Objavi komentar