LAVANDA TORTA S RABARBAROM

Sastojci za koru – Lavanda torta sa rabarbarom:

  • 6  jaja
  • 175 g šećera u granulama
  • 1 prstohvat soli
  • 150 g običnog brašna
  • 2 kašičice pupoljaka lavande, sitno iseckati (skinuti sa drški)
  • 125 g maslaca, rastopljenog, i još malo za podmazivanje

Sastojci za krem – Lavanda torta sa rabarbarom:

  • 550 g rabarbare, iseći na komade veličine 1 cm , izmeriti isečene i očišćene
  • 200 g šećera u granulama
  • 75 g maslaca
  • 3  jaja

Sastojci za ukrašavanje:

  • šećer u prahu

Priprema – Lavanda torta sa rabarbarom:

  1. korak: Zagrejati rernu na 180 °C. Maslacem obložiti dna i stranice tri kalupa za torte prečnika 18 cm.
  2. korak: Za pravljenje kore, sipati jaja, šećer i so u činiju i mikserom mutiti 5 do 8 minuta dok se masa ne utrostruči i postane lagana.
  3. korak: U smesu prosejati brašno i umešati laganu smesu nalik na mus od topljenog maslaca i lavande, raditi brzo da ne bi mnogo isparilo.
  4. korak: Razdeliti smesu za koru u tri kalupa i staviti u rernu. Peći 22 do 25 minuta dok ne poprimi svetlozlatnu boju ili dok ražanj uboden u sredinu ne bude čist kad se izvadi. Izvaditi iz rerne i ostaviti da odstoji u kalupima nekoliko minuta, zatim prebaciti na žičano postolje.
  5. korak: Napraviti krem. Staviti rabarbaru i 50 g šećera u šerpu na umerenoj vatri, povremeno promešati. Kuvati otprilike 5 do 6 minuta dok rabarbara ne omekša i potpuno se raspadne, a smesa postane gusta kao kaša.
  6. korak: Sipati u sito iznad činije i gnječiti smesu kroz sito u činiju, ostrugati donji deo sita da bi se svaki delić iskoristio.
  7. korak: Staviti maslac u čistu šerpu i istopiti ga na umerenoj vatri. Skloniti ga s vatre tek toliko da se dodaju jaja, ostatak šećera i pire od rabarbare. Staviti na laganu vatru i neprestano mešati 2 do 3 minuta dok se ne zgusne. Skloniti s vatre, prebaciti u činiju i ostaviti da se ohladi.
  8. korak: Kad je sve spremno za završni deo pripreme, staviti koru (sačuvati najlepšu za vrh) naopako na tacnu ili postolje za tortu.
  9. korak: Preko sipati polovinu krema i razmazati.
  10. korak: Odozgo staviti sledeću koru, neprevrnutu, zatim je prekriti s drugom polovinom krema, kao prethodni put.
  11. korak: Na kraju staviti treći (i najlepšu) koru. Posuti šećerom u prahu i po želji ukrasiti lavandom.
Vaša Lavanda torta sa rabarbarom je spremna.

Primjedbe