Sastojci za podlogu:
Bijeli fil:
Fil od jagoda:
Kekse izmrviti što sitnije, pomiješati sa rastopljenim puterom, utisnuti u kalup promjera 24 cm i peći na 170° oko 5 minuta.
Pavlaku pomiješati sa šećerom dok se šećer istopi (miješati žicom).
Slatko vrhnje izmiksati u čvrst šlag i dodati u pavlaku pa sve skupa sjediniti. Na kraju dodati i želatinu pripremljenu po uputstvu na vrećici, sve sjediniti i istresti u kalup na podlogu od keksa.
Poravnati kašikom. Uzeti manju zdjelu, omotati je prozirnom streč folijom i utisnuti u bijelu smjesu (kako bi ostalo udubljenje u sredini). Ostaviti u frižider da se sve malo stisne (oko pola sata).
Nakon što se bijeli fil stisnuo, izvaditi zdjelicu sa folijom.
Pripremiti jagode, fino ih očistiti i oprati.
Usitniti ih u blenderu da budu kašaste, pa dodati šećer i staviti na ringlu da se sve skupa zagrijava dok se šećer istopi (par minuta).
Pripremiti želatine po uputstvu, otopiti ih na laganoj vatri i dodati u smjesu sa jagodama.
Istresti preko bijelog fila.
Smjesa sa jagodama će biti rijetka, ali neka vas ne brine, jer će se hlađenjem dovoljno stegnuti.
Tortu ostaviti u frižider, najbolje preko noći, pa sutradan skloniti obruč torte, isjeći na kriške i servirati .
http://ljiljanasarajevo.blogspot.ba
- 150 gr petit beurre keksa
- 100 gr putera
Bijeli fil:
- 500 gr kiselog vrhnja (pavlake)
- 300 gr slatkog vrhnja (za šlag)
- 120 gr šećera
- 1 kesica mljevene želatine
Fil od jagoda:
- 1 kg jagoda
- 300 gr šećera
- 2 kesice mljevene želatine
Kekse izmrviti što sitnije, pomiješati sa rastopljenim puterom, utisnuti u kalup promjera 24 cm i peći na 170° oko 5 minuta.
Pavlaku pomiješati sa šećerom dok se šećer istopi (miješati žicom).
Slatko vrhnje izmiksati u čvrst šlag i dodati u pavlaku pa sve skupa sjediniti. Na kraju dodati i želatinu pripremljenu po uputstvu na vrećici, sve sjediniti i istresti u kalup na podlogu od keksa.
Poravnati kašikom. Uzeti manju zdjelu, omotati je prozirnom streč folijom i utisnuti u bijelu smjesu (kako bi ostalo udubljenje u sredini). Ostaviti u frižider da se sve malo stisne (oko pola sata).
Nakon što se bijeli fil stisnuo, izvaditi zdjelicu sa folijom.
Pripremiti jagode, fino ih očistiti i oprati.
Usitniti ih u blenderu da budu kašaste, pa dodati šećer i staviti na ringlu da se sve skupa zagrijava dok se šećer istopi (par minuta).
Pripremiti želatine po uputstvu, otopiti ih na laganoj vatri i dodati u smjesu sa jagodama.
Istresti preko bijelog fila.
Smjesa sa jagodama će biti rijetka, ali neka vas ne brine, jer će se hlađenjem dovoljno stegnuti.
Tortu ostaviti u frižider, najbolje preko noći, pa sutradan skloniti obruč torte, isjeći na kriške i servirati .
http://ljiljanasarajevo.blogspot.ba
Primjedbe
Objavi komentar