ŽELE TORTA OD JAGODA

Sastojci za podlogu:


  • 150 gr petit beurre keksa
  • 100 gr putera

Bijeli fil:

  • 500 gr kiselog vrhnja (pavlake)
  • 300 gr slatkog vrhnja (za šlag)
  • 120 gr šećera
  • 1 kesica mljevene želatine

Fil od jagoda:


  • 1 kg jagoda
  • 300 gr šećera
  • 2 kesice mljevene želatine


Kekse izmrviti što sitnije, pomiješati sa rastopljenim puterom, utisnuti u kalup promjera 24 cm i peći na 170° oko 5 minuta.

Pavlaku pomiješati sa šećerom dok se šećer istopi (miješati žicom).
Slatko vrhnje izmiksati u čvrst šlag i dodati u pavlaku pa sve skupa sjediniti. Na kraju dodati i želatinu pripremljenu po uputstvu na vrećici, sve sjediniti i istresti u kalup na podlogu od keksa.

Poravnati kašikom. Uzeti manju zdjelu, omotati je prozirnom streč folijom i utisnuti u bijelu smjesu (kako bi ostalo udubljenje u sredini). Ostaviti u frižider da se sve malo stisne (oko pola sata).

Nakon što se bijeli fil stisnuo, izvaditi zdjelicu sa folijom.

Pripremiti jagode, fino ih očistiti i oprati.

Usitniti ih u blenderu da budu kašaste, pa dodati šećer i staviti na ringlu da se sve skupa zagrijava dok se šećer istopi (par minuta).

Pripremiti želatine po uputstvu, otopiti ih na laganoj vatri i dodati u smjesu sa jagodama.
Istresti preko bijelog fila.
Smjesa sa jagodama će biti rijetka, ali neka vas ne brine, jer će se hlađenjem dovoljno stegnuti.

Tortu ostaviti u frižider, najbolje preko noći, pa sutradan skloniti obruč torte, isjeći na kriške i servirati .


http://ljiljanasarajevo.blogspot.ba

Primjedbe