TORTA OD SMOKVE

Sastojci za biskvit:
1 jaje
6 dkg šećera
1 vanilin šećer
1 burbon vanilija
10 dkg smokvi
6 dkg rastopljenog maslaca
4 dkg glatkog brašna
4 dkg oštrog brašna
1/2 praška za pecivo

Sastojci za kremu:
6 žumanjaka
12 dkg šećera
1 vanilin šećer
3 dcl mlijeka
5 listova želatine
30 dkg Philadelphia sirnog namaza
3 dcl vrhnja za šlag

Priprema:
1. Jaje, šećer, vanilin šećer i burbon vaniliju pjenasto izmiksati. Zatim dodati sjeckane smokve, maslac, oba brašna i prašak za pecivo. Sve lagano pomiješati i staviti u kalup od 28 cm namašćen maslacem i posut krušnim mrvicama. Peći na 180°C, 15 minuta.
2. Želatinu namočiti u hladnoj vodi. Žumanjke, šećer, vanilin šećer i mlijeko pjenasto mutiti na parai do 75°C.
3. Dodati prethodno namočenu želatinu i mutiti na pari još minutu.
4. Toplu kremu polako umiješati u prethodno razrađen sir, miješati dok ne dobijemo glatku smjesu.
5. Na kraju dodati tučeni šlag i sve skupa povezati.
6. Izliti u kalup preko bisvita i ostaviti da se ohladi i stegne preko noći.
7. Svježu smokvu izrezati na kriške i položiti na tortu prije samog posluživanja.


gastro.hr

Primjedbe