Fenomenalna rolada sa malinama...i dekorativna i ukusna. Ukoliko obožavate maline, evo odličnog recepta za vas :))))
Biskvit:
U posudu za miksanje staviti cijela jaja i šećer pa miksati neprestano oko 15-tak minuta da se smjesa udupla.
Dodati gustin, ekstrakt i brašno, pa na najmanjoj brzini kratko miksati samo da se smjesa sjedini.
Pleh obložiti papirom za pečenje, izliti smjesu i peći na 180° oko 10-tak minuta (pazite da vam ne izgori, vi svoju pećnicu poznajte najbolje :D)
Ispečen biskvit prebaciti na čistu kuhinjsku krpu i odmah zarolati. Ostaviti da se potpuno ohladi.
Za nadjev u šerpu staviti maline, pospite ih šećerom i na ringli zagrijavajte do tačke vrenja. Povremeno promiješajte. Kada prokuha, kuhati ih na srednjoj vatri oko 5 minuta, neprestano miješajući. Gustin razmutiti u malo vode, dodati malinama i promiješati da se smjesa zgusne. Skloniti sa ringle i ohladiti do mlakog. Umiješati vanilin šećer.
Odrolajte biskvit i premažite nadjevom.
Zarolajte i ostavite da se nadjev stisne.
Roladu na kraju posuti šećerom u prahu.
http://ljiljanasarajevo.blogspot.ba
Biskvit:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 1 kašika gustina
- 3 kašičice ekstrakta maline (možete biskvit obojiti i crvenom prehrambenom bojom)
- 400 gr malina (mogu i zamrznute)
- 5 kašika šećera (ili više ako volite slađe)
- 2 kašike gustina
- 2 vanilin šećera
U posudu za miksanje staviti cijela jaja i šećer pa miksati neprestano oko 15-tak minuta da se smjesa udupla.
Dodati gustin, ekstrakt i brašno, pa na najmanjoj brzini kratko miksati samo da se smjesa sjedini.
Pleh obložiti papirom za pečenje, izliti smjesu i peći na 180° oko 10-tak minuta (pazite da vam ne izgori, vi svoju pećnicu poznajte najbolje :D)
Ispečen biskvit prebaciti na čistu kuhinjsku krpu i odmah zarolati. Ostaviti da se potpuno ohladi.
Za nadjev u šerpu staviti maline, pospite ih šećerom i na ringli zagrijavajte do tačke vrenja. Povremeno promiješajte. Kada prokuha, kuhati ih na srednjoj vatri oko 5 minuta, neprestano miješajući. Gustin razmutiti u malo vode, dodati malinama i promiješati da se smjesa zgusne. Skloniti sa ringle i ohladiti do mlakog. Umiješati vanilin šećer.
Odrolajte biskvit i premažite nadjevom.
Zarolajte i ostavite da se nadjev stisne.
Roladu na kraju posuti šećerom u prahu.
http://ljiljanasarajevo.blogspot.ba
Primjedbe
Objavi komentar