LEDENI VJETAR

Lagani voćni desert od jagoda, kivija i banana sa šlagom… Oni koji preferiraju voćne i kremaste torte moraju probati Ledni vjetar koji će vas ne samo zasladiti, nego i osvježiti.

Sastojci:
Bijela kora:
9 bjelanjaka
30 dag šećera
1 žlica jabučnog octa
Krema:
9 žumanjaka
4 žlice šećera
4 žlice oštrog brašna
2,5 dl mlijeka
3 vanilin šećera
1 cijeli margarin
2 mala slatka vrhnja
voće: banana, jagode i kivi
Priprema:
Kora: Umutiti čvrsti snijeg od bjelanjaka, dodati šećer i jabučni ocat te dobro umutiti. Peći u dobro nauljenom limu, prekriveno alu-folijom koja se također treba nauljiti. Peći na 150 stupnjeva C dok kora ne poprimi nježno žutu boju. Ohlađenu koru lagano odvojiti od alu-folije i uzdužno prerezati na tri jednaka dijela.
Krema: Å½umanjke umutiti sa šećerom, dodati brašno, mlijeko i vanilin šećer, te lagano kuhati da se zgusne. U ohlađenu kremu dodati margarin i pjenasto umutiti.
Slaganje: Na dno staviti 1/3 kore, premazati kremom, na to složiti kolutiće od banana. Preliti sa 1/3 čvrstog šlaga (od vrhnja). Staviti slijedeću koru pa složiti kremu, narezane jagode i šlag, te na zadnju koru namazati kremu naslagati kolute kivija i šlag te na kraju cijeli kolač premazati ostatkom šlaga. Ledeni vjetar poslužite dobro ohlađen.

Primjedbe