LEDENA NOUGAT TORTA

Sastojci

Za prvi sloj:
  • 70 g putera,
  • 100 g crne čokolade,
  • 100 ml mleka,
  • 150 g mlevenih pečenih lešnika,
  • oko 150 g mlevenog integralnog keksa (wellness ili neki drugi)
Za drugi sloj:
  • 3 jaja,
  • 5 kašika šećera u prahu,
  • 2 vanilin šećera,
  • prstohvat soli,
  • 150 g putera,
  • 100 ml slatke pavlake,
  • 100 g mlevenih pečenih lešnika
Za treći sloj:
  • 400 ml slatke pavlake,
  • 200 g crne čokolade,
  • 30 g putera.

Priprema

Najpre ispecite lešnike (250 g) i oljuštite im ljusku. Ja ih pečem u rerni na 180 stepeni, 10-15 minuta a vi možete u zavisnosti od toga koliko jaku aromu volite.
Tortu počinjemo sa trećim slojem jer zahteva hlađenje, taman dok pripremate ostalo. Dakle, zagrejte slatku pavlaku skoro do vrenja, skinite sa vatre pa ubacite čokoladu izlomljenu na kockice i puter i sve dobro izmešajte dok ne dobijete jednoličnu kremu. Ohladite prvo malo na sobnoj temperaturi, pa stavite u frižider da se skroz ohladi.
Za prvi sloj, otopite puter sa čokoladom i mlekom na blagoj vatri uz mešanje dok se sve lepo ne sjedini. Sameljite pečene lešnike kao i integralni keks. Ja sam koristila wellness sa ovsenim pahuljicama. Sve sjedinite i dobro izmešajte da dobijete jednoličnu smesu. Uzmite obruč od okruglog kalupa za torte (prečnika 23-26 cm), postavite ga na odgovarajuću tacnu ili tanjir pa unutar njega rasporedite smesu za podlogu, lepo utapkajte i poravnajte. Stavite u frižider.
Za drugi sloj odvojite belanca od žumanaca. Žumanca izmiksajte sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Posebno umutite sneg od belanaca u koja ste dodali prstohvat soli. Umešajte polako sneg od belanaca u žumanca pa stavite da se kuva na pari, 10-ak minuta.
Krem blago prohladite, pa dodajte omekšali puter (ili margarin) i penasto izmutite. Zatim dodajte i prethodno umućenu slatku pavlaku i izmešajte kašikom vrlo laganim pokretima. Na samom kraju umešajte ručno i mlevene pečene lešnike. Ovaj sloj rasporedite preko prvog sloja tj. podloge, i vratite u frižider.
Sada izvadite iz frižidera čokoladni ganache i izmiksajte ga kratko u lepu penastu kremu ali ne previše čvrstu! Treba da je malo mekša, a kasnije će se stegnuti u frižideru. Ovu kremu nanesite na tortu i vratite u frižider na hlađenje još minimun 2-3 sata. Nakon toga, skinite obruč i torta je spremna za degustaciju.
Prijatno vam bilo i uživajte!

Primjedbe