
Sastojci:
300 grama kvalitetne tamne čokolade (oko 70 posto kakaa)
3 jaja
¼ šoljice (55 g) šećera
1 kašika kakaa u prahu
300 ml slatkog vrhnja (vrhnja za šlag)
malo naribane čokolade za ukras
Priprema:
1. Čokoladu otopite na pari ili u lončiću na laganoj vatri. Kada se potpuno rastopila maknite je s vatre i ostavite da se malo rashladi.
2. U zdjeli izmiješajte jaja i šećer te mikserom miješajte oko 5 minuta ili dok smjesa ne postane blijeda, gusta i dvostrukog volumena.
3. U smjesu dodati otopljenu čokoladu i kakao u prahu te sve zajedno izmiksajte dok ne dobijete kremastu masu.
4. U posebnu zdjelu izmiksajte šlag. Kada je gotov postepeno ga dodajte u čokoladnu smjesu te ga još kratko izmiješajte dok se sve zajedno ne stopi u laganu, pjenastu masu.
5. Kremu ulijte u 6 čaša te ostavite u frižideru barem jedan sat. Prije serviranja ukrasite ga šlagom i naribanom čokoladom.
http://kuharica.avaz.ba
Primjedbe
Objavi komentar