ČOKOLADNA TRILOGIJA

Sastojci za koru:
  • 4 jaja
  • 150 gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 4 kašike ulja
  • 4 kašike mlijeka
  • 130 gr brašna
  • 3 kašike kakao praha
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 kašike gustina
Za sočnu koru pripremiti preliv:

  • 100 ml mlijeka
  • 1 vanilin šećer
  • 2 kašike šećera

Preliv prokuhati i ohladiti.

I krema:

  • 300 gr tamne čokolade sa 70% kakaa
  • 400 ml vrhnja za šlag
  • 50 gr putera
II krema:

  • 300 gr mliječne čokolade
  • 400 ml vrhnja za šlag
  • 50 gr putera

III krema:

  • 300 gr bijele čokolade
  • 400 ml vrhnja za šlag
  • 100 gr putera

Za ukrašavanje sam koristila  1 kesicu čokoladne kreme pripremljene prema uputstvu.

Pripremiti koru na slijedeći način:

Izmiksati pjenasto jaja i šećer (najmanje 15 minuta), zatim dodati vanilin šećer, ulje i  mlijeko.
Brašno pomiješati sa kakaom, praškom za pecivo i gustinom. Malo po malo dodavati pripremljenoj smjesi i miješati žicom lagano da se sve poveže i sjedini.
Sipati u kalup za tortu obložen pek papirom i peći na 190° 20-tak minuta.

Ispečen biskvit preliti hladnim prelivom (ako želite sočniji biskvit).

Za pripremu sve tri vrste kreme je isti postupak:

Čokoladu izlomiti na kocke.
Slatko vrhnje zagrijati (ne smije prokuhati), pa njime preliti čokoladu i miješati žicom da se čokolada istopi. Dodati puter isječen na kocke i izmiješati da se i on istopi. Ohladiti do mlakog na sobnoj temperaturi.

Biskvit staviti na pladanj za posluživanje i okolo obruč. Na zaliveni biskvit sipati pripremljenu tamnu kremu (nju pravite prvu). Ostaviti u hladnjak dok pripremate drugu kremu.
Drugu kremu sipati preko tamne i opet u hladnjak da se stegne.
Treću - bijelu kremu sipati preko mliječne i opet sve u hladnjak da se stisne.

Ostaviti tortu da prenoći, pa sutradan vrućim nožem odvojiti obruč i dekorisati po svojoj želji.

Što se tiče krema možete raditi i varijantu br. 2:

Kreme pripremite dan ranije, svaku posebno i ostavit u hladnjak da prenoće. Sutradan svaku miksati po 30-tak sekundi i mazati preko pripremljenog biskvita. Lijepo ih izravnati i to je to.
 



http://ljiljanasarajevo.blogspot.ba

Primjedbe