Sastojci za koru:
Preliv prokuhati i ohladiti.
I krema:
III krema:
Za ukrašavanje sam koristila 1 kesicu čokoladne kreme pripremljene prema uputstvu.
Pripremiti koru na slijedeći način:
Izmiksati pjenasto jaja i šećer (najmanje 15 minuta), zatim dodati vanilin šećer, ulje i mlijeko.
Brašno pomiješati sa kakaom, praškom za pecivo i gustinom. Malo po malo dodavati pripremljenoj smjesi i miješati žicom lagano da se sve poveže i sjedini.
Sipati u kalup za tortu obložen pek papirom i peći na 190° 20-tak minuta.
Ispečen biskvit preliti hladnim prelivom (ako želite sočniji biskvit).
Za pripremu sve tri vrste kreme je isti postupak:
Čokoladu izlomiti na kocke.
Slatko vrhnje zagrijati (ne smije prokuhati), pa njime preliti čokoladu i miješati žicom da se čokolada istopi. Dodati puter isječen na kocke i izmiješati da se i on istopi. Ohladiti do mlakog na sobnoj temperaturi.
Biskvit staviti na pladanj za posluživanje i okolo obruč. Na zaliveni biskvit sipati pripremljenu tamnu kremu (nju pravite prvu). Ostaviti u hladnjak dok pripremate drugu kremu.
Drugu kremu sipati preko tamne i opet u hladnjak da se stegne.
Treću - bijelu kremu sipati preko mliječne i opet sve u hladnjak da se stisne.
Ostaviti tortu da prenoći, pa sutradan vrućim nožem odvojiti obruč i dekorisati po svojoj želji.
Što se tiče krema možete raditi i varijantu br. 2:
Kreme pripremite dan ranije, svaku posebno i ostavit u hladnjak da prenoće. Sutradan svaku miksati po 30-tak sekundi i mazati preko pripremljenog biskvita. Lijepo ih izravnati i to je to.
http://ljiljanasarajevo.blogspot.ba
- 4 jaja
- 150 gr šećera
- 1 vanilin šećer
- 4 kašike ulja
- 4 kašike mlijeka
- 130 gr brašna
- 3 kašike kakao praha
- 1 prašak za pecivo
- 2 kašike gustina
- 100 ml mlijeka
- 1 vanilin šećer
- 2 kašike šećera
Preliv prokuhati i ohladiti.
I krema:
- 300 gr tamne čokolade sa 70% kakaa
- 400 ml vrhnja za šlag
- 50 gr putera
- 300 gr mliječne čokolade
- 400 ml vrhnja za šlag
- 50 gr putera
III krema:
- 300 gr bijele čokolade
- 400 ml vrhnja za šlag
- 100 gr putera
Za ukrašavanje sam koristila 1 kesicu čokoladne kreme pripremljene prema uputstvu.
Pripremiti koru na slijedeći način:
Izmiksati pjenasto jaja i šećer (najmanje 15 minuta), zatim dodati vanilin šećer, ulje i mlijeko.
Brašno pomiješati sa kakaom, praškom za pecivo i gustinom. Malo po malo dodavati pripremljenoj smjesi i miješati žicom lagano da se sve poveže i sjedini.
Sipati u kalup za tortu obložen pek papirom i peći na 190° 20-tak minuta.
Ispečen biskvit preliti hladnim prelivom (ako želite sočniji biskvit).
Za pripremu sve tri vrste kreme je isti postupak:
Čokoladu izlomiti na kocke.
Slatko vrhnje zagrijati (ne smije prokuhati), pa njime preliti čokoladu i miješati žicom da se čokolada istopi. Dodati puter isječen na kocke i izmiješati da se i on istopi. Ohladiti do mlakog na sobnoj temperaturi.
Biskvit staviti na pladanj za posluživanje i okolo obruč. Na zaliveni biskvit sipati pripremljenu tamnu kremu (nju pravite prvu). Ostaviti u hladnjak dok pripremate drugu kremu.
Drugu kremu sipati preko tamne i opet u hladnjak da se stegne.
Treću - bijelu kremu sipati preko mliječne i opet sve u hladnjak da se stisne.
Ostaviti tortu da prenoći, pa sutradan vrućim nožem odvojiti obruč i dekorisati po svojoj želji.
Što se tiče krema možete raditi i varijantu br. 2:
Kreme pripremite dan ranije, svaku posebno i ostavit u hladnjak da prenoće. Sutradan svaku miksati po 30-tak sekundi i mazati preko pripremljenog biskvita. Lijepo ih izravnati i to je to.
http://ljiljanasarajevo.blogspot.ba
Primjedbe
Objavi komentar