BRUXELLES TORTA

PRHKO TIJESTO
160 g brašna
40 g šećera
1 vanilin šećera
prstohvat soli
1 jaje
80 g omekšanog maslaca
BISKVIT
3 jaja
1 žumanjak
50 g šećera
1 vanilin šećer
60 g pšeničnog brašna
½ žličice praška za pecivo
KREMA
3 lista bijele želatine
40 g gustina
3 žlice hladne vode
400 ml voćnog soka
1 žlica šećera
2 žlice lumunovog soka
400 ml slatkog vrhnja
250 g miješanog bobičastog voća (maline, kupine, borovnice, ribizl)
BISKVITNI POKROV
200 g marmelade od jagoda
1 žlica šećera
NADJEV
300 g miješanog bobičastog voća
GLAZURA
1 vrećica crvenog preljeva za torte
250 ml vode
25 g šećera
Prhko tijesto
Pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer i sol. Tomu dodajte jaje i maslac, prethodno omekšan i isjeckan na kockice. Električnim mikserom izmiješajte smjesu, prvo najmanjom a zatim najvećom brzinom.
Tijesto istresite na radnu površinu i ručno mijesite sve dok ne dobijete glatko tijesto. Glatko tijesto ostavite da odstoji u frižideru 30-tak minuta.
U pripremljeni lim za pečenje – kalup sa štipaljkom (kalup sa skidajućim obrubom) obložen pek papirom smjestite razvaljano tijesto koje ste mjestimično izboli viljuškom. Pecito ga u prethodno zagrijanoj pećnici na temperaturi od 200°C otprilike 10 minuta.
Biskvit
Pjenasto umutite jaja sa žumanjkom pa im postepeno dodavajte šećer i vanilin šećer, a sve dobro promiješajte još par minuta.
Pomiješajte brašno sa praškom sa pecivo pa to dodajte u smjesu od jaja.
1/3 novonastalog tijesta odvojite u kalup za pečenje sa štipaljkom. Ostale 2/3 tijesta stavite u posudu za pečenje dimenzija cca. 40×30 cm. Oba tijesta pecite oko 6 minuta na 220°C.
Kad su tijesta pečena, biskvit iz posude za pečenje (2/3) položite na mokru krpu koju ste prethodno posuli šećerom. Biskvit premažite sa 150 g marmelade od jagoda, a zatim ga uvijte u rolat počevši od kraće strane.
Krema
Listove želatine ostavite u malo vode da bubre oko 10-ak minuta prema uputstvu sa vrećice. Pomiješajte gustin, vodu, voćni sok i šećer, tako da dobijete glatku smjesu. Limunov sok zagrijavajte na vatri do vrenja, a potom mu dodajte glatku smjesu i sve dobro izmiješajte. Tomu dodajte ocijeđenu želatinu i miješajte sve dok se ne rastopi pa ostavite smjesu da se ohladi. Čim se smjesa počne zgušnjavati umutite slatko vrhnje i pomiješajte ga sa smjesom pa na kraju dodajte i pripremljeno voće.
Glazura
Preljev za torte pripremite prema uputama sa vrećice.
Slaganje torte
Bruxelles tortu slažite u kalup sa štipaljkom na sljedeći način:
Koru od prhkog tijesta premažite preostalom marmeladom (50 g) pa pokrijte biskvitom. Biskvitni rolat izrežite na kolutove debljine 1 cm i poslažite ga u krug uz rub kalupa.
Kremu sipajte u sredinu i poravnajte. Bruxelles tortu ostavite na hlađenje barem 3 sata.
Voće za nadjev rasporedite po kremi.
Glazuru ravnomjerno rasporedite po voću i ostavite ga da se stegne.
Kad je glazura stegnuta pažljivo uklonite rub kalupa.
Bruxelles torta je gotova, u slast!
http://jednostavni-recepti.info

Primjedbe