TORTA ČAROBNICA

Sastojci:

Kore: (mjere za jednu koru, pečete tri ovakve)
- 5 bjelanaca
- 8 kašika šećera
- 5 kašika mljevenih lješnika
- 2 kašike brašna
Fil1:
- 1 l mlijeka
- 15 žumanaca
- 10 kašika šećera
- 10 kašika brašna
- 200 gr prah šećera
- 250 gr putera
- 200 gr crne čokolade
Fil2:
- 2 dl mlijeka
- 150 gr mlejvenih lješnika/oraha
- 1/3 fila1
Još:
- 4 dl slatke pavlake
- 2 dl slatke pavlake za ukrašavanje
Za glazuru (ukoliko želite)
- 150 gr čokolade
- 5 kašika ulja

Priprema:

Kore: Dobro umutiti bjelanca, dodati šećer pa nastaviti mutiti da se dobije čvst snijeg. Smanjiti mikser na najmanju brzinu pa dodati lješnike i brašno, kašiku po kašiku. Kore peći u plehu (npr. 38×22) koji ste prethodno podmazali i posuli brašnom. Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni dok se kora lagano ne odvoji od ruba pleha. Pečete tri ovakve kore.
Fil 1: Odvojte od 1l malo mlijeka i u to razmutite žumanca i brašno. Vodite računa da vam se ne stvore grudvice. Ostatak mlijeka stavite u šerpu i dodajte u njega šećer, pa sve zajedno stavite na šporet da provri. Kada provri dodajte smjesu od mlijeka, jaja i brašna. Kuhajte dok se ne dobije gusta masa. Fil ostavite da se ohladi.
Kada je fil hladan, u njega dodajte pjenasto umućen omekšali maslac i prah šećer. Sve dobro sjedinite u ujednačenu masu. Od dobijene mase odvojte 1/3 fila, to će vam trebati za fil 2. Otopite čokoladu na pari i dodajte u ostatak fila (u 2/3 fila) . Tako je gotov fil 1.
Fil 2: Zagrijte mlijeko, pa prelijte preko lješnika da se lješnici fino popare. Kada se ohlade sjedinite ih sa 1/3 fila 1. Umutie 4 dl slatke pavlake. Vodite računa da vam ne bude prečvrsta pavlaka, ako je previše umutite dodajte malo mlijeka u nju.
Filovanje: Kora 1- pola fila 1 – umućena slatke pavlaka – kora 2 – fil 2 – kora 3 – druga polovina fila 1.
Glazura po želji: Po originalnom receptu ide i glazura od 150 gr čokolade i 5 kašika ulja, ali je mi nismo stavljali… Ali ako želite ultra čokoladnu tortu, onda umutite 2 dl slatke pavlake i sa strane ukrasite tortu. Gore treba da ostane čokoladna.
(Namirnice.ba /Kolacii.blogspot.com)