
Naravno, ukoliko niste danas započeli božićni post, napravite ih i uživajte, ili zabeležite recept za isprobavanje jer zaista vredi probati ih. Od samo par sastojaka, jednostavne za pripremu i toliko nežne da se tope u ustima, pa izvolite
Potrebno je:
(original recepta)
testo
2 dl masti
2 dl kisele pavlake
6 dl brašna
1 kesica praška za pecivo
fil
pekmez od šljiva
+
prah šećer za posip odozgo
Priprema:
Od svih sastojaka umesite glatko testo. Ne treba da stoji, odmah se radi sa njim.
Na pobrašnjenoj podlozi razvijte testo pravougaonog oblika i isecite ga na 4 trake. Po sredini rasporedite pekmez i presavijte krajeve da se spoje, ne da se preklapaju. Pritisnite malo prstima testo da bi se spojilo i da fil ne bi curio u toku pečenja. Izrežite male štrudlice i poređajte ih na papir u plehu tako da spojenu stranu okrenete na dole (vidi donju sliku).
Koristite čvršći pekmez, od šljive je idealan jer ne curi, a ja sam iskoristila malo preostalog pekmeza od dunja i jabuka, i on se pokazao kao odličan u ove svrhe.
Štrudlice pecite na 180 stepeni kratko, pazeći da ostanu svetle boje. Dok su još vruće uvaljajte ih u prah šećer, prohladite malo i poslužite uz kafu ili čaj. Još su lepše kad odstoje par dana, pa ako možete da odolite iskušenju, vi sačekajte
http://pekarica-suzyca.blogspot.ba