Veoma nežne, prhke štrudlice sa domaćim pekmezom, koje su idealne za posluženje uz čaj ili kafu, bile su na meniju pre par dana kod mene, pa vam ih danas toplo preporučujem!
Naravno, ukoliko niste danas započeli božićni post, napravite ih i uživajte, ili zabeležite recept za isprobavanje jer zaista vredi probati ih. Od samo par sastojaka, jednostavne za pripremu i toliko nežne da se tope u ustima, pa izvolite
Potrebno je:
(original recepta)
testo
2 dl masti
2 dl kisele pavlake
6 dl brašna
1 kesica praška za pecivo
fil
pekmez od šljiva
+
prah šećer za posip odozgo
Priprema:
Naravno, ukoliko niste danas započeli božićni post, napravite ih i uživajte, ili zabeležite recept za isprobavanje jer zaista vredi probati ih. Od samo par sastojaka, jednostavne za pripremu i toliko nežne da se tope u ustima, pa izvolite
Potrebno je:
(original recepta)
testo
2 dl masti
2 dl kisele pavlake
6 dl brašna
1 kesica praška za pecivo
fil
pekmez od šljiva
+
prah šećer za posip odozgo
Priprema:
Od svih sastojaka umesite glatko testo. Ne treba da stoji, odmah se radi sa njim.
Na pobrašnjenoj podlozi razvijte testo pravougaonog oblika i isecite ga na 4 trake. Po sredini rasporedite pekmez i presavijte krajeve da se spoje, ne da se preklapaju. Pritisnite malo prstima testo da bi se spojilo i da fil ne bi curio u toku pečenja. Izrežite male štrudlice i poređajte ih na papir u plehu tako da spojenu stranu okrenete na dole (vidi donju sliku).
Koristite čvršći pekmez, od šljive je idealan jer ne curi, a ja sam iskoristila malo preostalog pekmeza od dunja i jabuka, i on se pokazao kao odličan u ove svrhe.
Štrudlice pecite na 180 stepeni kratko, pazeći da ostanu svetle boje. Dok su još vruće uvaljajte ih u prah šećer, prohladite malo i poslužite uz kafu ili čaj. Još su lepše kad odstoje par dana, pa ako možete da odolite iskušenju, vi sačekajte
http://pekarica-suzyca.blogspot.ba