Sastojci
1/2 kg kora za baklavu
1 kg jabuka (bjeli delises)
1/2 kg secera
1/2 l vode
100 g putera
malo ulja
karnfilica tri zrna za sirup
3 kasikee prezli
po zelji:
orasi,
cimet,
limun
Priprema
1. Sirup od secera i vode prokuhati, ja sam dodala tri karanfilica zbog ljepseg mirisa, ostaviti sa strane da se ohladi. Rastopiti 100 g putera i u njega dodati isto toliko ulja. Jabuke oljustiti, izrendati i spinovati u serpi sa malo secera, na kraju dodati par kasika prezle da upiju visak soka a i zbog sirupa kasnije da kolac bude socniji. Kore po dvije sastavljati premazati puterom i dodati fil od jabuka, fil se nanosi samo na jednom dijelu na pocetku, gledajte da vam fila bude dovoljno za sve kore. Meni ispadaju 6 rolni svega.
Srolati kao rolat i redati u pleh koji je iste velicine kao duzina rolata. kad je sve poredano izrezati ostrim nozem, pomastiti i peci na 200 c dok ne porumeni fino. Vreo kolac preliti hladnim sirupom. Po zelji mozete u fil od jabuka dodati cimet i orahe. U surup limun umjesto karanfilica ili jednostavno napravite bez icega.
2. Drugi nacin kolaca je da kupite lisnato tijesto i radite sve kao po ovom postupku, samo bez masnoce i sirupa, kada je peceno pospite secerom u prahu i eto vam strudla od jabuke. izvor: www.coolinarika.com
http://receptii-i-ideje.blogspot.ba
1/2 kg kora za baklavu
1 kg jabuka (bjeli delises)
1/2 kg secera
1/2 l vode
100 g putera
malo ulja
karnfilica tri zrna za sirup
3 kasikee prezli
po zelji:
orasi,
cimet,
limun
Priprema
1. Sirup od secera i vode prokuhati, ja sam dodala tri karanfilica zbog ljepseg mirisa, ostaviti sa strane da se ohladi. Rastopiti 100 g putera i u njega dodati isto toliko ulja. Jabuke oljustiti, izrendati i spinovati u serpi sa malo secera, na kraju dodati par kasika prezle da upiju visak soka a i zbog sirupa kasnije da kolac bude socniji. Kore po dvije sastavljati premazati puterom i dodati fil od jabuka, fil se nanosi samo na jednom dijelu na pocetku, gledajte da vam fila bude dovoljno za sve kore. Meni ispadaju 6 rolni svega.
Srolati kao rolat i redati u pleh koji je iste velicine kao duzina rolata. kad je sve poredano izrezati ostrim nozem, pomastiti i peci na 200 c dok ne porumeni fino. Vreo kolac preliti hladnim sirupom. Po zelji mozete u fil od jabuka dodati cimet i orahe. U surup limun umjesto karanfilica ili jednostavno napravite bez icega.
2. Drugi nacin kolaca je da kupite lisnato tijesto i radite sve kao po ovom postupku, samo bez masnoce i sirupa, kada je peceno pospite secerom u prahu i eto vam strudla od jabuke. izvor: www.coolinarika.com
http://receptii-i-ideje.blogspot.ba