SOČNA PITA SA JABUKAMA

Sastojci
 1/2 kg kora za baklavu
 1 kg jabuka (bjeli delises)
 1/2 kg secera
 1/2 l vode
 100 g putera
 malo ulja
 karnfilica tri zrna za sirup
 3 kasikee prezli
 po zelji:
 orasi,
 cimet,
 limun
 Priprema
 1. Sirup od secera i vode prokuhati, ja sam dodala tri karanfilica zbog ljepseg mirisa, ostaviti sa strane da se ohladi. Rastopiti 100 g putera i u njega dodati isto toliko ulja. Jabuke oljustiti, izrendati i spinovati u serpi sa malo secera, na kraju dodati par kasika prezle da upiju visak soka a i zbog sirupa kasnije da kolac bude socniji. Kore po dvije sastavljati premazati puterom i dodati fil od jabuka, fil se nanosi samo na jednom dijelu na pocetku, gledajte da vam fila bude dovoljno za sve kore. Meni ispadaju 6 rolni svega.
 Srolati kao rolat i redati u pleh koji je iste velicine kao duzina rolata. kad je sve poredano izrezati ostrim nozem, pomastiti i peci na 200 c dok ne porumeni fino. Vreo kolac preliti hladnim sirupom. Po zelji mozete u fil od jabuka dodati cimet i orahe. U surup limun umjesto karanfilica ili jednostavno napravite bez icega. 
2. Drugi nacin kolaca je da kupite lisnato tijesto i radite sve kao po ovom postupku, samo bez masnoce i sirupa, kada je peceno pospite secerom u prahu i eto vam strudla od jabuke. izvor: www.coolinarika.com

http://receptii-i-ideje.blogspot.ba