
Zašto je ova torta tako posebna? Za početak, zato što je biskvit bez brašna, samo od belanaca, mlevenih oraha i kokosa. Obožavam torte bez brašna jer su tako fine sočne, a ovaj biskvit je upravo takav. Sve se topi u ustima, a pun ukus oraha i kokosa pružiće vam neviđeni užitak. Pa još u kombinaciji sa divnom i nežnom engleskom kremom od žumanaca…fantazija!
Biskvit me čak podseća malkice na neki integralni keks tipa wellness, a krema je tako jednostavna, od kuvanih žumanaca u mleku, a opet tako fina. Mislim da joj smeđi šećer daje onaj šmek, mada vi možete koristiti i beli.
Torta nije ni malo zahtevna, brzo i jednostavno se pravi, a zaista je prefina tako da vam toplo preporučujem da je probate! I ne čekajte neku specijalnu priliku! Napravite je što pre. Nećete se pokajati.
Sastojci
Za kore:
- 6 belanaca
- prstohvat soli
- 120 g smeđeg šećera
- 150 g mlevenih oraha
- 120 g kokosa
- 1 prašak za pecivo
Za fil:
- 650 ml mleka
- 6 žumanaca
- 120 smeđeg šećera
- 100 g brašna
- 1 kašičica arome vanile
- 150 g putera (ili margarina)
Priprema
Odvojite belanca od žumanaca. U jednoj posudi sjedinite mlevene orahe, kokos i prašak za pecivo. U posudu sa belancima ubacite prstohvat soli i umutite mikserom uz postepeno dodavanje smeđeg šećera (u 3-4 navrata), dok ne dobijete gustu sjajnu penu. Sada u to dodajte mešavinu oraha, kokosa i praška za pecivo, prvo polovinu pa lagano promešajte špatulom, a potom i drugu polovinu i sve lepo sjedinite, vodeći računa da ne izbijete vazduh iz pene od belanaca.
Ovu smesu istresite u mali okrugli pleh prečnika 20 cm, koji ste obložili pek papirom – i dno i stranice (može samo dno, a stranice premažite sa malo putera). Stavite peći u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni, 25-30 minuta.
Pečeni biskvit izvadite iz pleha i stavite na žicu da se skroz ohladi.
Za fil, izmešajte žicom žumanca sa šećerom, dodajte 150 ml mleka, brašno, i aromu vanile , a preostalu količinu mleka (500 ml) sipajte u veći odgovarajući lonac i stavite na šporet. Ja ne čekam da mleko proključa, već samo da se zagreje pa u toplo sipam smesu od žumanaca u tankom mlazu, neprestano mešajući žicom, i kuvam na srednjoj vatri dok se krema ne zgusne. Kada proključa par puta, gotovo je. Ovu kremu pokrijte prozirnom folijom da se ne stvori korica, i ostavite da se prohladi.
U mlak krem ubacite omekšali puter i izmutite mikserom.
Ohlađen biskvit presecite na 3 kore. Ja koristim ovu spravicu, mada možete i nožem ili koncem, zavisi sa čime ste najspretniji.
Filujte tortu tako što prvu koru premažete sa trećinom krema, poklopite drugom korom, opet premažete kremom i završite trećom korom koju takođe namažete kremom odozgo, i premažete malo i stranice. Po želji možete dodatno dekorisati tortu. Ja sam umutila jedan šlag krem od vanile sa 100 ml mleka i ukrasila poslastičarskim špricem a odozgo posula tortu sa malo mlevenih oraha.
Torta je najfinija nakon što prenoći u frižideru, kada se svi ukusi prožmu a kore upiju kremu, pa je torta fina sočna.
Prijatno!
Napomene i saveti:
- Tortu možete peći i u većem plehu (24 – 26 cm), ali u tom slučaju ćete biskvit moći preseći samo na dve kore, što nije nikakav problem (tako sam radila prvi put).
- Budite pažljivi prilikom sečenja biskvita jer ipak je bez brašna, pa je malo osetljiviji.
- Smeđi šećer možete zameniti i belim, ali iskreno, ne bih vam to savetovala jer mi se čini da upravo smeđi šećer doprinosi ukusu cele torte.
- Ako ste na bezglutenskoj ishrani, samo zamenite brašno u kremi sa gustinom i dobićete verziju torte bez glutena.
https://mysticcakes.wordpress.com