FRITULE (SLATKI UŠTIPCI)

U ovo doba godine na svakom koraku u centru Zagreba mame nas fritule, ti topli, slatki uštipci.
Dok nas hladnoća štipa za obraze i promrzle prste, tople i mekane fritulice dođu nam  kao melem i utjeha.
Lijepo je šetati gradom dok snježi i grijati se toplim zalogajčićima (nda,zaboravimo na trenutak neočišćene ceste i zaleđene staze) ali zadovoljstvo nije ništa manje ako ih sami pripremimo.

Nije ih problem napraviti, ja ih pripremam na nekoliko načina, ovo je jedan od njih ;)

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • ¼ žličice sode
  • prstohvat soli
  • 2 cijela jaja
  • 3 žlice šećera
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 2 čašice čvrstog jogurta
  • 1 dl mlijeka
  • 2 žlice ruma
  • korica 1 limuna
  • malo cimeta (prstohvat za tijesto i prstohvat za posipanje)
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:


  1. U zdjelu stavite brašno pa mu dodajte sve sastojke osim šećera u prahu. Zamijesite tijesto kuhačom i ostavite ga oko 30 minuta da miruje. Možda vam se učini da je pregusto, tako i treba biti.
  2. Kada je tijesto „odmorilo“ nemojte ga više miješati.
  3. U manjoj posudici zagrijte ulje (je li ulje dovoljno vruće znat ćete ako u njega kratko uronite čačkalicu, ako se oko čačkalice ulje zapjeni, spremno je za prženje).
  4. Uz pomoć dvije male žličice u vruće ulje spuštajte fritule/uštipke. Pržite ih dok ne porumene s obje strane. Ne trebate ih vi okretati, one se same okreću, samo je bitno da ne stavite odjednom previše fritula.
  5. Vadite ih na kuhinjski papir (da upije višak masnoće).
  6. U štaub šećer po želji dodajte malo cimeta, pomiješajte, pospite fritule i uživajte :)

Za one koji žele više :lol - fritule odlično idu uz KUHANO VINO, ali znate vi to i bez mene ;)


http://cookam.blogspot.ba