U ovo doba godine na svakom koraku u centru Zagreba mame nas fritule, ti topli, slatki uštipci.
Dok nas hladnoća štipa za obraze i promrzle prste, tople i mekane fritulice dođu nam kao melem i utjeha.
Lijepo je šetati gradom dok snježi i grijati se toplim zalogajčićima (nda,zaboravimo na trenutak neočišćene ceste i zaleđene staze) ali zadovoljstvo nije ništa manje ako ih sami pripremimo.
Nije ih problem napraviti, ja ih pripremam na nekoliko načina, ovo je jedan od njih ;)
Sastojci:
Priprema:
Za one koji žele više :lol - fritule odlično idu uz KUHANO VINO, ali znate vi to i bez mene ;)
http://cookam.blogspot.ba
Dok nas hladnoća štipa za obraze i promrzle prste, tople i mekane fritulice dođu nam kao melem i utjeha.
Lijepo je šetati gradom dok snježi i grijati se toplim zalogajčićima (nda,zaboravimo na trenutak neočišćene ceste i zaleđene staze) ali zadovoljstvo nije ništa manje ako ih sami pripremimo.
Nije ih problem napraviti, ja ih pripremam na nekoliko načina, ovo je jedan od njih ;)
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- ¼ žličice sode
- prstohvat soli
- 2 cijela jaja
- 3 žlice šećera
- 2 vrećice vanilin šećera
- 2 čašice čvrstog jogurta
- 1 dl mlijeka
- 2 žlice ruma
- korica 1 limuna
- malo cimeta (prstohvat za tijesto i prstohvat za posipanje)
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- U zdjelu stavite brašno pa mu dodajte sve sastojke osim šećera u prahu. Zamijesite tijesto kuhačom i ostavite ga oko 30 minuta da miruje. Možda vam se učini da je pregusto, tako i treba biti.
- Kada je tijesto „odmorilo“ nemojte ga više miješati.
- U manjoj posudici zagrijte ulje (je li ulje dovoljno vruće znat ćete ako u njega kratko uronite čačkalicu, ako se oko čačkalice ulje zapjeni, spremno je za prženje).
- Uz pomoć dvije male žličice u vruće ulje spuštajte fritule/uštipke. Pržite ih dok ne porumene s obje strane. Ne trebate ih vi okretati, one se same okreću, samo je bitno da ne stavite odjednom previše fritula.
- Vadite ih na kuhinjski papir (da upije višak masnoće).
- U štaub šećer po želji dodajte malo cimeta, pomiješajte, pospite fritule i uživajte :)
Za one koji žele više :lol - fritule odlično idu uz KUHANO VINO, ali znate vi to i bez mene ;)
http://cookam.blogspot.ba