ČOKOLADNI TART SA SLANOM KARAMELOM

Sastojci

Za podlogu:
  • 150 g brašna
  • 50 g mlevenih pečenih lešnika
  • 30 g kakaa
  • 50 g šećera
  • 1/4 kašičice soli
  • 120 g hladnog putera
  • 1 jaje
  • 1 kašika arome vanile
  • 1-2 kašike hladne vode
Za karamel sos:
  • 300 g šećera
  • 100 g vode
  • 100 g neutralne mlečne pavlake za kuvanje (20% mlečne masti)
  • 70 g putera
  • 1 kašičica morske soli
Za ganache:
  • 150 g neutralne mlečne pavlake
  • 150 g čokolade za kuvanje (min. 44% kakaa)
Još:
  • krupna morska so za posipanje

Priprema

Podloga:
Lešnike ispecite i sameljite. Ja sam ih ovaj put pekla na šporetu u šerpici oko 5 minuta uz stalno mešanje, a možete i u rerni.
U veću plastičnu posudu ubacite sve suve sastojke: brašno, mlevene lešnike, kakao, šećer i so, i promešajte. Sada naseckajte hladan puter i dodajte u mešavinu suvih sastojaka pa uzmite viljušku i dobro ga utrljajte da se svi komadići raziđu, dok ne dobijete mrvičastu smesu nalik na gromuljice. U ovu smesu ubacite jaje i aromu vanile, pa opet viljuškom sve dobro izgnječite i sjedinite. Na kraju dodajte i hladnu vodu. Meni je bila dovoljna jedna kašika, a vama će zavisiti od veličine jajeta. Moje je bilo veće, a ako stavite manje, možda ćete morati dodati dve kašike vode.
Ovu smesu sada izručite na providnu foliju i zamotajte, malo samo ispritiskajte prstima preko folije da se ujednači, ali ne treba uopšte mesiti. Testo stavite u frižider na 30 minuta. Za to vreme pripremite pleh. Trebalo bi da se koristi onaj reckasti pleh za tart, kao za američku pitu, ali odlično će vam poslužiti i običan okrugli pleh za torte prečnika 23 cm. Ja sam u njemu radila. Malo ga podmažite puterom, i dno i ivice.
Kada se testo ohladilo u frižideru, izvadite ga i razvaljajte oklagijom krug malo veći od pleha pošto morate obložiti i ivice, i to u visinu od oko 2 cm. E sad, ovaj deo posla je malo pipljiv, odmah da vam kažem, pošto je testo dosta gnjecavo i morate biti oprezni sa njim. Postoji više načina na koji ovo možete odraditi, ali ja sam radila na sledeći način: na radnu površinu stavila sam beli pek papir i na njega istresla testo. Potom sam preko testa stavila veći komad providne folije i preko folije razvijala testo oklagijom do potrebne debljine i veličine. Potom sam skinula tu foliju, podvukla ruku pod pek papir i jednostavno brzo preokrenula testo na pleh i onda samo namestila i malo doterala ivice. Ako vam i ode malo pored, ništa ne brinite, nožem samo odsecite viškove testa i zakrpite tamo gde fali.  Možda vam ovo sad deluje komplikovano, ali uopšte nije jer se testo jako lako i lepo oblikuje, a meni je ova metoda delovala lakše nego da sam namotavala testo na oklagiju pa tako prenela u pleh, mada vi možete i tako. Ja sam se plašila da mi se ne pokida, a vi sami procenite kako će vam biti najlakše. Sada ovo treba odložiti ponovo u frižider na 30 minuta, ali ja sam skratila postupak tako što sam ga odložila u zamrzivač na 10 minuta.
Ohlađeno testo u plehu izbockajte viljuškom i stavite preko njega pek papir na koji ćete morati staviti nešto što će vršiti funkciju tega jer je cilj da sprečite testo da naraste. E sad, to može biti pasulj, pirinač ili nešto slično. Ja sam istresla oko 2 šolje pirinča. Mada, čini mi se da je ipak bolje koristiti pasulj jer je teži. I imajte na umu da taj pirinač ili šta god koristite, više neće biti za upotrebu već ga sačuvajte u teglici isključivo za ovu namenu, dakle za vaš sledeći tart. 
Sada kad ste to sve pripremili, stavite tart da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 15 minuta. Potom izvadite, skinite papir sa pirinčom i vratite peći još 10-15 minuta. Izvadite iz rerne, malo prohladite pa izvadite tart iz kalupa na žicu da se ohladi skroz.
Karamel sos:
Stavite u lonac sa svetlijim dnom šećer i vodu. Zagrevajte na srednjoj vatri i kuvajte bez mešanja da se ne bi kristalizovalo. Povremeno samo prodrmajte lonac. Karamel treba da kuvate dok ne dobijete svetlo narandžastu boju, ali pazite da vam ne postane previše taman jer će imati gorak ukus. U međuvremenu dok se to kuva, izlijte u šoljicu neutralnu pavlaku za kuvanje i malo smlačite u mikrotalasnoj jer ako ulijete u karamel skroz hladnu pavlaku iz frižidera, jako će prskati. Kada ste dobili željenu boju karamela (meni je trebalo oko 20 minuta), skinite sa vatre pa polako ulijte pavlaku. Stvoriće se mehurići i počeće ključati, ali nemojte se uplašiti, tako treba. Dobro promešajte varjačom, pa vratite na vatru i kuvajte još 2 minuta. Ponovo skinite i dodajte i puter i so, i mešajte dok se sve ne otopi i ne postane lepa ujednačena smesa. Prohladite par minuta a potom izlijte karamel sos u tart. Stavite u frižider na hlađenje na jedno 4-5 sati. Karamel mora da se stegne da biste na njega mogli izliti ganache glazuru, da se ne bi pomešali slojevi.
Ganache:
Zagrejte pavlaku ali pazite da ne provrije, pa ubacite čokoladu izlomljenu na kocke. Pustite da tako odstoji minut, pa žicom dobro izmešajte dok se sva čokolada ne otopi i dok ne dobijete lepu glatku čokoladnu smesu. Prelijte preko tarta, rasporedite svugde ravnomerno i vratite vaš tart u frižider na još jedno 2 sata da se ganache stegne.
Pre serviranja, pospite tart krupnom morskom solju.
Preporučujem da sačekate da vam odsečeno parče odstoji 10-15 minuta na sobnoj temperaturi pre nego što navalite na njega.  Karamela će taman malo omekšati i ugođaj će biti još bolji. Uživajte! 
Eto dragi moji, javite mi kako se vama sviđa ovaj tart, probajte ga i podelite recept ako vam se dopao.
https://mysticcakes.wordpress.com