ŠTRUDLICE SA SIROM

Štrudlice sa sirom će biti odlično rešenje za večeru, doručak, kao predjelo ili jedno od peciva za rodjendane.
Sastojci:
  • 1 kg brašna – meko tip 400
  • 600 ml vode
  • 40 gr svežeg kvasca ili 10 gr suvog
  • 1 kašika šećera
  • 2 kašike soli
  • 100 ml ulja
  • 500 gr sitnog sira
  • 100 gr margarina omekšalog
  • 2 žumanca
  • susam, semenke za posipanje
  • Toploj vodi dodati šećer i kvasac i varjačom promešati.
    Dodati pola mere brašna i opet promešati, dodati još malo brašna, so i skoro svo ulje, pa dobro sve izraditi.

    Postepeno dodavati ostatak brašna i umesiti mekano i glatko testo.
    Pouljiti i ostaviti da odstoji oko sat vremena.
    Nadošlo testo malo premesite i podelite na dva dela ukoliko želite veće štrudlice, ali ako želite manje, kao za rodjedan male kiflice ili zalogajčiće onda podelite testo na 4 dela. Ja sam na 2 jer sam pravila za večeru.
    Podelite i sir na dva dela. Ukoliko je sir mekan ne dodavajte ništa, a ukoliko je tvrd moze se dodati malo pavlake i izmešati.
    Sir umutiti sa omekšalim margarinom i posolite ukoliko nije slan, a zatim i razvući testo u pravougaonik, odokativno nekih 70 cm sa 40.
    Premažite sa pola mere sira ili četvrtinom ukoliko ste delili testo na više delova.
    Ne mažite gore do kraja, ostavite 1 cm bez sira i tu premažite vodom, da se test0 kada uvijete zalepi.
    Zarolajte širu stranu, malo rukama stisnite rolat i onda isecite na željenu debljinu.
    Secite malo šire da bi štrudlice mogle da stoje, pa slažite u podmazan pleh.
    Premazati sa umućenim žumancetom i posuti semenkama po želji.
    Ostaviti da odstoji na toplom mestu dok se rerna zagreje na 220 stepeni.
    Peći oko 20 minuta zavisno od rerne.
    Kada porumene , dobiju svetlo braon boju odgore gotove su.
    Svaku onda premažite blago četkicom sa uljem i vadite iz tepsije.
    Prijatno.

    https://brzikolaci.com