ŠTAVERKA - KARAMEL OBLATNE S ORASIMA

POTREBNO:

  • 6 žumanjaka
  • 250 g oraha
  • 250 g maslaca
  • 400 g šećera
  • 2 oblatne
PRIPREMA:
  1. Miksati žumanjke sa polovicom šećera dok ne postanu pjenasti. Ostati će vam naravno bjelanci, ali njih sačuvajte i potrošite na npr. puslice sa kokosom ili prutiće od oraha 😉  Prebaciti u posudu u kojoj ćete skuhati kremu. Umućenim žumanjcima sa šećerom dodajte maslac nasjeckan na komadiće i uz miješanje otopite. Pustite da zavri pa uz neprestano miješanje kuhajte na laganoj vatri bar 5 minuta. Do tada bi se krema trebala već malo zgusnuti. Odložite je na stranu i umiješajte u nju krupnije sjeckane orahe.
  2. U drugoj posudi otopite preostalih 200 g šećera. Miješajte neprestano i pustite da otopljeni šećer postane tamno smeđe boje. Odmah ga ulijte u kremu od žumanjaka i šećera koju ste prethodno već pomiješali sa orasima. Miješajte energično kuhačom dok ulijevate šećer i napravite ovo što brže jer će se otopljeni šećer brzo početi karamelizirati i zgušnjavati će kremu. Smjesa mora biti ravnomjerno tamna.
  3. Dobivenim nadjevom odmah premazati jednu oblatnu ravnomjerno, pa odmah poklopiti drugom oblatnom. Opteretiti oblatne drvenom daskom, dodati preko svega još i kakvu težu knjigu ili posudu kako bi se oblatne lijepo zalijepile za nadjev.
  4. Oblatne premazujte s one strane na kojoj se nalaze dublji utori, a istom tom izbrazdanijom stranom poklapajte nadjev. Klasična oblatna je po mojem mišljenju ipak malo prevelika oblatna za ovu količinu nadjeva, pa je dobro skratiti je za nekih 6-7 cm. Ako nadjev premažete preko veće oblatne, onda ćete dobiti tanke prutiće kada ih budete izrezali. Ako volite tako, to je u redu. Meni su draže štangice ovako kada su malo deblje. Ako ste sve ovo napravili ovako kako sam napisala, tada će vam mala količina nadjeva ipak curiti sa strane, naročito kada oblatne opteretite kako bi se slijepile. Zato si osigurajte radni prostor tako što ćete oblatne nadjevati na većem pladnju. Nadjev koji je pobjegao ćete naravno pojesti tako da nitko ne vidi 😀
  5. Ohlađenu štaverku režite na tanke prutiće ili štangice i poslužite.
Dobar tek!
http://recipeci.com