Preskoči na glavni sadržaj

MEDENE KORE - po receptu naših baka

Provereno dobar kolač!
SastojciKoličina
šećer8 kašika
jaja2
mast8 kašika
med8 kašika
soda bikarbona1 kašika
kakao1 kašika
brašno500 g
mleko za fil1 l
šećer za fil8 kašika
brašno za fil10 kašika
margarin za fil200 g
čokolada za glazuru100 g
ulje za glazuru5 kašika

Kako pripremiti

  • Sjedinite jaja, šećer, med, sodu bikarbonu i kakao, pa dodajte mast i sve promešajte. Zatim postepeno dodajte brašno.
  • Umesite meko testo.
  • Podelite ga na tri jednaka dela pa ostavite u frižideru pola sata da odstoji.
  • Nakon toga izvadite testo iz frižidera i isecite pek papir na veličinu 38x28, pa na njega tanko razvijte testo. Tako postupite i sa preostala dva dela.
  • Pecite kore u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 5-6 minuta.
  • Za fil stavite 600 ml mleka da provri.
  • Za to vreme mikserom sjedinite brašno, šećer i 400 ml mleka.
  • Kada je mleko provrilo ukuvajte brašno kao puding, vodeći računa da vam se ne stvore grudvice. Ostavite da se tako pripremljen fil skroz ohladi, pa u njega dodajte penasto umućen margarin.
  • Filujte kore-kora-fil kora-fil-kora-fil i preko poslednjeg sloja fila stavite glazuru od čokolade.
  • Za glazuru na tihoj vatri otopite čokoladu sa uljem.
  • Stavite u frižider da se kolač ohladi, pa secite na kocke ili pravougaonike i poslužite.
  • http://recepti.zena.blic.rs