MARGARIN PITA

Stara dobra pita koja se, od kako pamtim za sebe, pravila za svaki kirvaj, za Božić, Uskrs i još pokoju feštu u godini … Pita se tako zove iz ne znam kojih razloga, ali svakako ne želim da se recept izgubi pa ga rado djelim sa vama. U orginal receptu ide margarin u kremu i u kore, ali ja sam ga zamjenila sa maslacem, pa tko voli može ili jedno ili drugo…
Sastojci
Sastojci za kore
400 g brašna
100 g maslaca
1 jaje
1 prašak za pecivo
cca 80 ml mlijeka
Sastojci za kremu
500 ml mlijeka
80 g brašna
50 g šećera
250 g maslaca ili margarina
150 g šećera u prahu
100 g čokolade za kuhanje
Za glazuru
200 g vrhnja za šlag
200 g čokolade za kuhanje
Priprema
1.
Za kore
Od sastojaka za kore napravite tijesto, meko i podatno da se može valjati. Tijesto podjelite na tri djela, razvaljajte na veličinu cca 25 *30 na pobrašnjenoj radnoj površini, zasebno svaku koru. Stavite koru na papir za pečenje i ispecite kore kao za mađaricu na 180°C cca 7 minuta, odnosno dok blago ne porumene. Ostavite da se ohlade.
2.
Za kremu
Od količine mlijeka odvojite oko 100 ml. , a drugo mlijeko stavite kuhati. Pomješajte brašno i šećer sa mlijekom, kad mlijeko što se kuha zakipi, sklonite sa vatre te umješajte mješavinu od brašna i zakuhajte kao za puding. Kuhajte par minuta dok se lijepo zgusne cca 5 minuta. Ohladite kremu, maslac sobne temperature razradite mikserom u kremastu masu, te dodajte šećer u prahu, sve lijepo izmiksajte. Sad pomješajte te dvije mase u jednu i lijepo izmiksajte u finu kremicu. Čokoladu za kuhanje rastopite u mikrovalnoj ili na pari, tek toliko da se može lijepo izmješati . Kremu podjelite na dva djela, u pola kreme stavite tu rastopljenu čokoladu, izmiksajte ju i odložite.
3.
Glazura
Na laganoj vatri rastopite vrhnje za šlag sa čokoladom za kuhanje .
4.
Slaganje kolača
Na prikladnu tacnu stavite koru, na nju razmažite čokoladnu kremu, opet stavite drugu koru, preko nje bijelu kremu i na vrh treću koru. Sad kolač pritisnite nekim teretom, (tepsijom ili sl…) i ostavite da odstoji, najbolje preko noći.
Sad na vrh kolača stavite glazuru od čokolade, ostavite sve da se dobro stisne i uživajte u piti.

http://kucnetajne.info