Sastojci
50 dag suhih smokava
20 dag kokosovog brašna
1 kašika šećera u prahu
25 dag margarina
80 dag mljevenih keksa
20 kašika šećera
20 kašika vode
Priprema
1. Suhe smokve namočimo u toplu vodu i ostavimo tako 30 minuta ili po potrebi duže. Zatim vrh svake smokve odrežemo i prstom utisnemo udubinu. Pomiješamo 20 dag margarina sa kokosovim brašnom i jednom kašikom šećera u prahu i tom smjesom napunimo udubine u smokvama
2. Zakuhamo 20 kašika vode sa 20 kašika šećera i 5 dag margarina i odmah dodamo mljevene kekse. Sve dobro umiješamo kako bi dobili tijesto, koje zatim razvaljamo.
3. Tijesto režemo u kvadratiće u koje umatamo napunjene smokve
4. Formirane kuglice uvaljamo u kokosovo brašno
Posluživanje
1. Ljepse izgledaju kad ih prerežete na polutke.
2. Ove kuglice mogu se i duboko zamrznuti i po potrebi vaditi iz zamrzivača bez promjene njihove kvalitete.
50 dag suhih smokava
20 dag kokosovog brašna
1 kašika šećera u prahu
25 dag margarina
80 dag mljevenih keksa
20 kašika šećera
20 kašika vode
Priprema
1. Suhe smokve namočimo u toplu vodu i ostavimo tako 30 minuta ili po potrebi duže. Zatim vrh svake smokve odrežemo i prstom utisnemo udubinu. Pomiješamo 20 dag margarina sa kokosovim brašnom i jednom kašikom šećera u prahu i tom smjesom napunimo udubine u smokvama
2. Zakuhamo 20 kašika vode sa 20 kašika šećera i 5 dag margarina i odmah dodamo mljevene kekse. Sve dobro umiješamo kako bi dobili tijesto, koje zatim razvaljamo.
3. Tijesto režemo u kvadratiće u koje umatamo napunjene smokve
4. Formirane kuglice uvaljamo u kokosovo brašno
Posluživanje
1. Ljepse izgledaju kad ih prerežete na polutke.
2. Ove kuglice mogu se i duboko zamrznuti i po potrebi vaditi iz zamrzivača bez promjene njihove kvalitete.