KREMASTI ČOKOLADNI SOUFFLE

100 g tamne čokolade*
60 g putera
3 kašike kakaa
2 žumanca
4 bjelanca
50 g šećera

Na pari rastopiti čokoladu i onda dodati puter narezan na kockice i povremeno miješati dok se ne istopi. Kad se puter istopio, dodati kakao, promiješati da se sve poveže i kad smjesa postane glatka skloniti s pare. Umutiti dobro 2 žumanca dok ne postanu pjenasta i dodati čokoladnoj smjesi. Umutiti bjelanca i dok mutite postepeno dodavati malo po malo šećera. Utučena bjelanca dodavati trećinu po trećinu u čokoladnu smjesu i miješati svaki put dok se sve ne poveže. Puterom premazati kalupe za souffle i posuti ih s malo šećera. Peći na 200C 8 minuta. 

Recepti za souffle u pravilu traže čokoladu od 60-72% kakaa koja se kod mene najčešće pojede začas, a i skupa je pa samo ponekad za ovaj recept koristim Nestle od 60%, a najčešće Mercator čokoladu za kuhanje.

Najlakši desert za napraviti, a jedan od najljepših. Ako nemate kalupe za souffle, mogu poslužiti i neke šolje. Meni je mama našla super keramičke kalupe za souffle u Antik shopu na Stupu, za marku po komadu.