Preskoči na glavni sadržaj

KOLAČ SA KRUŠKAMA I KARAMELAMA

Lak za prpremu, izdašan i jako sočan. Odlična kombinacija krušaka i karamela.
SastojciKoličina
kruške800 gr
suvo grožđe100 gr
rumza potapanje suvog grožđa
mlečne lešnik karamele100 gr
mleveni lešnici ili orasi3 kašike
margarin200 gr
šećer250 gr
brašno200 gr
jaja4
jogurt50 ml
vanilin šećer sa ukusom cimeta1
prašak za pecivo1
Dekoracija
vanila šlag krema2
mlečna čokolada50 gr
margarin20 gr

Kako pripremiti

  • Pravougaonu tepsiju obložiti papirom za pečenje, a ivice namazati margarinom. Kruške očistiti,iseći na deblje kriške, te ih gusto poređati u posudu.Preko njih posuti suvo grožđe potopljeno u rum,iseckane karamele i mlevene lešnike.
  • U dubljoj posudi umutiti omekšali margarin sa šećerom i vanilom.Dodavati jedno po jedno jaje uz neprestano mućenje mikserom.Na kraju dodati jogurt i brašno pomešano sa praškom za pecivo pa sve dobro sjediniti.
  • Umućeno testo sipati preko jabuka,a potom peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 30 minuta.Pečenu tortu izvaditi iz rerne i ostaviti je da se ohladi. Prevrnuti je na tacnu za posluživanje i skinuti papir za pečenje.
  • Za dekoraciju umutiti šlag pa ukrasiti tortu po želji. Otopiti čokoladu sa margarinom, ostaviti je da se prohladi te kašičicom šarati tortu.Ohladiti i seći kocke željene veličine.
  • http://recepti.zena.blic.rs