SASTOJCI ZA KIKIRIKI BAJADERU:
- 300 g šećera,
- 2 dl vode,
- 200 g margarina,
- 300 g mlevenog kikirikija bez soli,
- 300 g mlevenog keksa,
- 50 g tamne čokolade ili 2 kašike kakaa.
Za preliv:
- 150 g čokolade,
- malo ulja.
KIKIRIKI BAJADERA SE PRIPREMA NA SLEDEĆI NAČIN:
- Šećer i vodu kuvati 4-5 minuta pa dodati margarin i sačekati da se rastopi pa zatim dodati kikiriki i keks postepeno i izmešati da se dobije sjedinjena masa srednje gustine.
- Od smese odvojiti 1/3 i umešati 50 g istopljene čokolade ili kakao.
- Svetlu smesu podeliti na 2 jednaka dela.
- Manji plitki pleh obložiti providnom folijom, sipati jedan deo svetle smese, poravnati i dobro pritisnuti da se masa stegne.
- Preko svetle mase sipati tamni deo smese, isto pritiskati i poravnati pa na kraju na isti način preko tamne mase naneti drugi svetli deo smese.
- Za preliv čokoladu istopiti sa malo ulja i preliti ohlađenu bajaderu.
- www.tortekolacirecepti.com