JEDNOSTAVNI KOLAČ OD JABUKA

PRIPREMA 40 MINUTA

KUHANJE 30 MINUTA

UKUPNO 1 SAT I 10 MIN

Lagan, fin i relativno brz za izradu –
 ovaj jednostavni kolač od jabuka rado
 ćete praviti nakon što ga probate.
Autor: 
Serves: 6-8

SASTOJCI
Podloga:
  • • 300 grama keksa s maslacem
  • • 120 grama maslaca
Dva središnja sloja:
  • • 5 velikih jabuka
  • • 1200 ml vode
  • • 75 grama šećera (za kuhanje jabuka)
  • • 2 praška za puding s okusom vanilije
  • • 1 žličica mljevenog cimeta
  • • 4-5 žlica šećera (za puding)
Završni sloj:
  • • 500 ml slatkog vrhnja za šlag
  • • 2 paketića Kremfixa
  • UPUTE
    1. Kekse samljeti u blenderu.
    2. Maslac otopiti na srednjoj vatri, te u njega dodati kekse.
    3. Sve dobro izmiješati da se dobije mrvičasta smjesa.
    4. U protvan veličine 26x26 centimetara prebaciti kekse.
    5. S čašom utisnuti smjesu da bude što čvršća.
    6. Protvan staviti u frižider na hlađenje.
    7. Jabuke oguliti i očistiti od koštica, te narezati na manje komade.
    8. Prebaciti ih u posudu za kuhanje, doliti vodu i sipati 75 grama šećera.
    9. Kad prokuha, kuhati dok jabuke ne postanu mekane (cca 20-ak minuta).
    10. Procijediti jabuke i pustiti da se malo prohlade.
    11. U posudi pomiješati prašak za puding od vanilije sa šećerom, odliti u to malo vode iz kompota
    12. i dobro promiješati.
    13. Vodu iz kompota vratiti na vatru da zakipi.
    14. Kad voda od kompota ponovo zakipi, dodati otopljeni prašak za puding i kuhati dvije minute uz stalno miješanje.
    15. Prohlađene jabuke zgnječiti u pire i dodati cimet u njih.
    16. Izvaditi kekse iz frižidera i preko njih staviti jabuke.
    17. Preko jabuka sipati vrući puding i ostaviti da se prohladi prije stavljanja u frižider.
    18. Nakon sat vremena hlađenja u frižideru, istući slatko vrhnje u šlag.
    19. Staviti šlag kao završni sloj na kolaču.
    20. Kolač ostaviti preko noći u frižideru da se dobro stisne, inače će se podloga od keksa mrvi
    21. http://recepttura.com