Sjajan, čini mi se, nepravedno zapostavljen starinski recept, u novom ruhu.
Sastojci
Količina
jabuke petrovače
8 manjih -700 g oljuštenih i očišćenih
jaje
1
kisela voda
100 ml
mleko
100 ml
so
prstohvat
meko brašno
170 do 200 g
šećer
1 uvršna kašika
rum šećer
1 kesica
cimet
1 ravna kašičica
ekstrakt vanile
1 kašičica
rum
1/2 kašičice
ulje
po potrebi
prah šećer, džem, bela i crna čokolada, šećerni ukrasi, lešnici, bademi, borovnice..
po želji
Kako pripremiti
Prvo pripremiti poh masu. Umutiti jaje, šećer i rum šećer, dodati kiselu vodu, mleko, ekstrakt vanile, rum, so i na kraju postepeno dodavati brašno. Smesa treba da bude bez grudvica, gušća nego za palačinke, da kada se stavi kolut jabuke u smesu, smesa ne sklizne, već se zadrži na jabuci, ali ne i pregusta, jer ovo nisu uštipci sa jabukama. Pokriti i ostaviti da odstoji dok pripremamo jabuke.
Jabuke oljuštiti, iseći na kolutove debljine od 4 do 8 mm, (ja ne volim kada su puno tanke, volim da osetim jabuku, a ne samo poh masu, a vi po želji), pa odstraniti središni deo sa košticama. To možete raditi oštrim nožem, kao ja, jer sam koristila manje jabuke, pa nisam htela da se veći deo jabuke baci, ili ako pravite od većih jabuka, nakon što ih oljuštite, središnji deo možete izvaditi istom spravicom koju koristite za čišćenje paprika. U tiganju zagrejati ulje, svaki kolut jabuke umočiti u smesu i vaditi rešetkastom kašikom kako bi se ocedio višak smese. Pržiti sa obe strane dok ne dobiju zlatno žutu boju. Jabuke vaditi na poslužavnik u koji je stavljen papirni ubrus radi upijanja viška masnoće. Dekorisati po želji – mogu se klasično posuti prah šećerom i/ili cimetom, može se svaki komad umočiti u otopljenu belu i crnu čokoladu i ređati ih kao tortice, ili džem od kajsija staviti u kesu, odseći vrh i džemom šarati jabuke. Po želji dodati i lešnike, bademe, borovnice...