Preskoči na glavni sadržaj

JABUKE U ŠLAFROKU

Sjajan, čini mi se, nepravedno zapostavljen starinski recept, u novom ruhu.
SastojciKoličina
jabuke petrovače8 manjih -700 g oljuštenih i očišćenih
jaje1
kisela voda100 ml
mleko100 ml
soprstohvat
meko brašno170 do 200 g
šećer1 uvršna kašika
rum šećer1 kesica
cimet1 ravna kašičica
ekstrakt vanile1 kašičica
rum1/2 kašičice
uljepo potrebi
prah šećer, džem, bela i crna čokolada, šećerni ukrasi, lešnici, bademi, borovnice..po želji

Kako pripremiti

  • Prvo pripremiti poh masu. Umutiti jaje, šećer i rum šećer, dodati kiselu vodu, mleko, ekstrakt vanile, rum, so i na kraju postepeno dodavati brašno. Smesa treba da bude bez grudvica, gušća nego za palačinke, da kada se stavi kolut jabuke u smesu, smesa ne sklizne, već se zadrži na jabuci, ali ne i pregusta, jer ovo nisu uštipci sa jabukama. Pokriti i ostaviti da odstoji dok pripremamo jabuke.
  • Jabuke oljuštiti, iseći na kolutove debljine od 4 do 8 mm, (ja ne volim kada su puno tanke, volim da osetim jabuku, a ne samo poh masu, a vi po želji), pa odstraniti središni deo sa košticama. To možete raditi oštrim nožem, kao ja, jer sam koristila manje jabuke, pa nisam htela da se veći deo jabuke baci, ili ako pravite od većih jabuka, nakon što ih oljuštite, središnji deo možete izvaditi istom spravicom koju koristite za čišćenje paprika. U tiganju zagrejati ulje, svaki kolut jabuke umočiti u smesu i vaditi rešetkastom kašikom kako bi se ocedio višak smese. Pržiti sa obe strane dok ne dobiju zlatno žutu boju. Jabuke vaditi na poslužavnik u koji je stavljen papirni ubrus radi upijanja viška masnoće. Dekorisati po želji – mogu se klasično posuti prah šećerom i/ili cimetom, može se svaki komad umočiti u otopljenu belu i crnu čokoladu i ređati ih kao tortice, ili džem od kajsija staviti u kesu, odseći vrh i džemom šarati jabuke. Po želji dodati i lešnike, bademe, borovnice...
  • http://recepti.zena.blic.rs