Sastojci
za tart
125 g. maslaca sobne temperature
3 kašike šećera
4 kašike kakao
2 veća žumanca
1 dcl. liker Tia Maria ili konjak
280 g. brašna
fil
500 g. cokolade, u original receptu stoji kuvertura, ja sam koristila Milka čokoladu
6 dcl. slatke pavlake
2 jaja
2 žumanca
100 g. šećera u prahu ako koristite Milka cokoladu
200 g. šećera u prahu ako koristite čokoladu za kuvanje
2 šlaga
Priprema
Penasto umutiti maslac, šećer i kakao. Dodati liker i žumanca, dobro umutiti pa umešati brašno. Testo ne mora da se odmara, odmah ga razviti u krug prečnika 30 cm i preneti ga preko oklagije u maslacem podmazan kalup za tart prečnika 26 cm. Kalup treba da je dublji, bar 4 cm., jer u protivnom neće stati sav fil. Izbosti testo, staviti preko papir za pečenje ili foliju, posuti sa dve šolje pasulja ili pirinča i zapeci ga 10 minuta na 200 stepeni. Zatim izvaditi tart, skloniti foliju i pasulj-pirinač, pa sipati fil.
Fil
Zagrejati dobro slatku pavlaku na umerenoj temperaturi, dodati čokoladu i mešajući sve sjediniti. Skloniti sa vatre, sačekati da se malo prohladi pa dodati viljuškom umućena jaja i žumanca. Nikako ne dodavati jaja u vreo fil jer postoji mogućnost da se ne sjedine dobro, da se stvore grudvice od jaja. Umešati šecer i istresti preko tarta. Peći na 200 stepeni još oko 20 minuta. Kada se dobro ohladi staviti umućen šlag preko.
Tart treba da se hladi nekoliko sati u frižideru.
Kada je dobro ohladjen krema je dovoljno stisnuta da se lepo seče.
http://www.maminajela.com
za tart
125 g. maslaca sobne temperature
3 kašike šećera
4 kašike kakao
2 veća žumanca
1 dcl. liker Tia Maria ili konjak
280 g. brašna
fil
500 g. cokolade, u original receptu stoji kuvertura, ja sam koristila Milka čokoladu
6 dcl. slatke pavlake
2 jaja
2 žumanca
100 g. šećera u prahu ako koristite Milka cokoladu
200 g. šećera u prahu ako koristite čokoladu za kuvanje
2 šlaga
Priprema
Penasto umutiti maslac, šećer i kakao. Dodati liker i žumanca, dobro umutiti pa umešati brašno. Testo ne mora da se odmara, odmah ga razviti u krug prečnika 30 cm i preneti ga preko oklagije u maslacem podmazan kalup za tart prečnika 26 cm. Kalup treba da je dublji, bar 4 cm., jer u protivnom neće stati sav fil. Izbosti testo, staviti preko papir za pečenje ili foliju, posuti sa dve šolje pasulja ili pirinča i zapeci ga 10 minuta na 200 stepeni. Zatim izvaditi tart, skloniti foliju i pasulj-pirinač, pa sipati fil.
Fil
Zagrejati dobro slatku pavlaku na umerenoj temperaturi, dodati čokoladu i mešajući sve sjediniti. Skloniti sa vatre, sačekati da se malo prohladi pa dodati viljuškom umućena jaja i žumanca. Nikako ne dodavati jaja u vreo fil jer postoji mogućnost da se ne sjedine dobro, da se stvore grudvice od jaja. Umešati šecer i istresti preko tarta. Peći na 200 stepeni još oko 20 minuta. Kada se dobro ohladi staviti umućen šlag preko.
Tart treba da se hladi nekoliko sati u frižideru.
Kada je dobro ohladjen krema je dovoljno stisnuta da se lepo seče.
http://www.maminajela.com