ČOKOLADNA BADEM TORTA

Potrebno je: 6 smokava, 150 g crne čokolade, 100 g mlevenih badema, 5 jaja, 100 g putera, 50 g seckanih badema, 100 g šećera, kašičica praška za pecivo, 100 ml crvenog vina i 2 kašike marmelade od malina bez semenki.

Komade čokolade stavite u metalnu posudu, otopite na pari, sklonite s ringle i prohladite. Mikserom penasto umutite šećer i puter, dodajte jedno po jedno žumance i postepeno sipajte mlevene bademe izmešane s praškom za pecivo. Pažljivo dodajte otopljenu čokoladu, vino, čvrst sneg od belanaca i promešajte. Sipajte u okrugli kalup obložen masnim papirom i pecite u rerni zagrejanoj na 150 stepeni oko 50 minuta. Smokve isecite na kriške i poređajte na ohlađenu koru. Na umerenoj temperaturi kratko zagrejte marmeladu, prohladite, sipajte u plastičnu kesicu i poprskajte smokve.

(Novosti)