Sastojci:
Podloga:
- 120 g zobenih keksa (Grancereale ili homemade zobeni keksi)
- 2 žlice sitnih zobenih pahuljica
- 50 g maslaca
Krema:
- 500 g svježeg sira
- 1 čvrsti jogurt
- 3 jaja
- 3 žlice meda
- 3 žlice limunovog soka
Preljev:
- 2 žlice limunovog soka
- 2 šalice (200 g) borovnica
- stevia ili neki drugi zaslađivač po potrebi
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Papirom za pečenje prekrijte dno manjeg kalupa za torte (do 24 cm). Kekse sameljite u sitne mrvice te ih pomiješajte sa zobenim pahuljicama i rastopljenim maslacem. Smjesu istresite na dno pripremljenog kalupa, poravnajte je čvrsto pritišćući prstima i odložite na stranu.
Svježi sir smiksajte u glatku masu te mu dodajte jogurt, 1 cijelo jaje, 2 žumanjka, med i limunov sok. Kratko miksajte dok smjesa ne postane glatka i jednolična. U drugoj posudi istucite 2 bjelanjka u čvrsti snijeg te ih pažljivo umiješajte u mješavinu sira.
Smjesu prelijte u kalup za pečenje preko osnove od keksa i pahuljica i pecite 30 minuta nakon čega kolač prekrijte aluminijskom folijom i smanjite temperaturu na 160 stupnjeva. Pecite još 1 h, odnosno dok se kolač ne stvrdne u sredini.
Isključite pećnicu i ostavite da se kolač hladi 30 minuta u pećnici sa lagano odškrinutim vratima da spriječite raspucavanje kolača. Kad se kolač potpuno ohladi stavite ga u hladnjak da se dodatno ohladi i očvrsne prije posluživanja. Nožem lagano odvojite kolač od stijenki kalupa, kalup otvorite i izvadite kolač. Za preljev, 1 šalicu borovnica i žlicu meda kuhajte na srednjoj toplini 6 do 8 minuta. Dok je još vruće, procijedite borovnice i ostavite sok.
Preostalu šalicu borovnica i sok od limuna pomiješajte. Umiješajte u sok od borovnica. Neposredno prije posluživanja, kolač ukrasite preljevom.
Preostalu šalicu borovnica i sok od limuna pomiješajte. Umiješajte u sok od borovnica. Neposredno prije posluživanja, kolač ukrasite preljevom.
Savjet: umjesto borovnica poslužite se jagodama, malinama, šumskim voćem, brusnicama ili nekim drugim voćem po želji.