Turska baklava


Sastojci
500 g tankih kora, za fil: 250 g maka ili oraha, 5 jaja, 2 dl pavlake, čaša šećera, čaša ulja, kesica praška za pecivo, za sirup: 700 g šećera, voda, sok od limuna

Priprema
Umutite belanca, dodajte žumanca, šećer, pavlaku, ulje i prašak za pecivo. Orahe ili mak dodajte na kraju. U podmazanom plehu prvu koru samo poprskajte uljem, a drugu i ostale koje slede, sve do poslednje – filujte. Poslednje dve samo poprskajte uljem.

Isecite složene kore s filom na kocke ili rombove i pecite dok ne porumeni. Sipajte sirup i vratite da se dopeče.

Za sirup, šećer stavite na vatru da požuti, dodajte vodu da ogrezne, sačekajte da proključa. Gotovo je kad počne da curi s kašike u kapicama a ne u mlazu, Tad stavite i limun. Hladan sirup prelijte preko pečene baklave.

Prilikom serviranja, možete ukrasiti kriškama pomorandže i šlagom, kao na slici 

Kuvaj sam