Preskoči na glavni sadržaj

Makovnjača u cvjetovima: Od ovoga nema ništa bolje!

http://recepti.zena.blic.rs
Umesto štrudle sa makom slasni cvetovi maka, jednako ukusni i mirisni.
SastojciKoličina
Za testo
brašno za kisela testa380 g
svež kvasac1/2 pakovanja
jogurt80 ml
mleko150 ml
jaje1
šećer1 kašičica
so1 prstohvat
puter40 g
korica limuna1/2
Za fil
mak sa dodacima200 g
mleko100 ml
džem od kajsija1 kašika
cimet1/2 kašičice
belance1
Za premazivanje
žumance1
mleko1 kašika
Za posipanje
šećer u prahupo potrebi

Kako pripremiti

  • Staviti kvasac u toplo mleko, dodati šećer, kašičicu brašna i ostaviti da kvasac nadođe. Umutiti jaje i puter, dodati jogurt sobne temperature, nastruganu koricu od dobro opranog limuna, malo brašna, nadošao kvasac, sve dobro izmešati varjačom, pa sa ostatkom brašna umestiti glatko testo. Ostaviti ga 30 minuta da narasta. Zatim testo premesiti, odvojiti 12 loptica veličine oraha, a ostatak testa rasklagijati. Mleveni mak sa dodacima staviti u vrelo mleko, promešati, pa kada se prohladi dodati umućeno belance, džem od kajsija i cimet. Svaku lopticu od testa utapkati prstima i staviti malo fila. Ostatak testa rasklagijati, pa čašom ili modlom vaditi krugove. Fil se stavlja na polovinu krugova, a drugom polovinom se krugovi preklapaju, tako da ostatak fila podeliti na onoliko delova koliko ima krugova za filovanje, svaki krug premazati filom, pa prekriti preostalim krugovima. Svaki nafilovani i preklopljeni krug zaseći kuhinjskim makazama na 6,7 mesta i na svaki staviti po jednu nafilovanu lopticu i malo je skupiti prstima. U pleh staviti papir za pečenje, preko cvetove, i ostaviti ih 20-ak minuta da odstoje, a potom ih premazati smesom od umućenog žumanceta i mleka. Rernu zagrejati na 190-200 stepeni C i peći cvetove oko 25 do 30 minuta, odnosno dok ne dobiju zlatnožutu boju. Posuti ih šećerom u prahu i poslužiti.