Limun tortice

Za 6 osoba potrebno je: Za koru: 250 g brašna, 130 g šećera u prahu, 125 g putera na sobnoj temperaturi, 1 jaje, malo soli. Za fil: 4 organska limuna, 3 jajeta, 150 g šećera u prahu, 120 g putera, 100 g čokolade za kuvanje. 

U činiji pomešajte brašno, 130 g šećera u prahu i malo soli. Napravite udubljenje u sredini i dodajte puter iseckan na komadiće i jaje. Dobro umesite testo, oblikujte ga, prekrijte folijom i ostavite da odstoji u frižideru najmanje 60 minuta. U međuvremenu napravite fil. Ispod mlaza vrele vode isperite koru jednog limuna, obrišite, sitno narendajte i potom iscedite sva četiri limuna. Umutite jaja u šerpi, pa postepeno umešajte sok od 4 limuna, šećer u prahu i rendanu limunovu koru. Zatim dodajte puter iseckan na komadiće i kuvajte na umerenoj temperaturi dok krem ne postane gust. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, potom u frižideru. Oklagijom istanjite testo na radnoj površini i izrežite 6 kolutova veličine kalupa za tortice. Obložite kalupove masnim papirom, stavite kore, izbockajte ih viljuškom, pecite 15 minuta, izvadite iz kalupa, sačekajte da se ohlade i potom filujte ohlađenim kremom. Na kraju umočite viljušku u rastopljenu čokoladu i ukrasite po želji.

(Novosti)