http://recepti.zena.blic.rs
Stvarno fantastična poslastica!
Sastojci | Količina |
kore za pitu | 500 g |
mleveni orasi | 150 g |
seckani orasi | 50 g |
čokolada | 100 g |
griz | 2 kašike |
šećer | 1 kašika |
margarin | 125 g |
voda za šerbet | 500 ml |
šećer za šerbet | 560 g |
ulje | 100 ml |
gazirana voda | 50 ml |
čokolada za glazuru | 50 g |
ulje za glazuru | 1 kašika |
Kako pripremiti
- Za šerbet vodu i šećer stavite da se kuva. Kada provri kuvajte još 5-6 minuta, sklonite sa vatre i ostavite da se skroz ohladi.
- Ulje i mineralnu vodu stavite da proključa, sklonite sa vatre i malo prohladite.
- Sjedinite mlevene i seckane orahe, rendanu čokoladu, griz i šećer.
- Stavite jednu koru uzduž, poprskajte je mešavinom ulja i vode, pa pri dnu rasporedite dve kašike pripremljenog fila.
- Urolajte.
- Složite u pleh od rerne koji ste premazali uljem. Tako postupite i sa ostalim korama.
- Margarin istopite na tihoj vatri i njime premažite sve kore, a onda ostatak prelijte.
- Isecite baklavu na željenu parčad.
- Stavite da se peče na 200 stepeni oko 20-25 minuta.
- Pečenu vruću baklavu odmah prelijte ohlađenim šerbetom i ostavite u plehu 2-3 sata da baklava upije.
- Istopite čokoladu i dodajte ulje, sipajte u kesicu, isecite manji vrh i njima prelijte preko ohlađenih baklava.