Preskoči na glavni sadržaj

Čokoladna baklava: Nećete moći da joj odolite!

http://recepti.zena.blic.rs
Stvarno fantastična poslastica!
SastojciKoličina
kore za pitu500 g
mleveni orasi150 g
seckani orasi50 g
čokolada100 g
griz2 kašike
šećer1 kašika
margarin125 g
voda za šerbet500 ml
šećer za šerbet560 g
ulje100 ml
gazirana voda50 ml
čokolada za glazuru50 g
ulje za glazuru1 kašika

Kako pripremiti

  • Za šerbet vodu i šećer stavite da se kuva. Kada provri kuvajte još 5-6 minuta, sklonite sa vatre i ostavite da se skroz ohladi.
  • Ulje i mineralnu vodu stavite da proključa, sklonite sa vatre i malo prohladite.
  • Sjedinite mlevene i seckane orahe, rendanu čokoladu, griz i šećer.
  • Stavite jednu koru uzduž, poprskajte je mešavinom ulja i vode, pa pri dnu rasporedite dve kašike pripremljenog fila.
  • Urolajte.
  • Složite u pleh od rerne koji ste premazali uljem. Tako postupite i sa ostalim korama.
  • Margarin istopite na tihoj vatri i njime premažite sve kore, a onda ostatak prelijte.
  • Isecite baklavu na željenu parčad.
  • Stavite da se peče na 200 stepeni oko 20-25 minuta.
  • Pečenu vruću baklavu odmah prelijte ohlađenim šerbetom i ostavite u plehu 2-3 sata da baklava upije.
  • Istopite čokoladu i dodajte ulje, sipajte u kesicu, isecite manji vrh i njima prelijte preko ohlađenih baklava.