Preskoči na glavni sadržaj

Božanstvena torta

http://recepti.zena.blic.rs
Torta zaista opravdava svoj naziv. Probajte i uverite se!
SastojciKoličina
Za kore:
belanca15
šećer15 kašika
mleveni orasi15 kašika
brašno6 kašika
Za fil I:
mleko1 l
žumanca15
šećer10 kašika
brašno10 kašika
margarin250 g
šećer u prahu200 g
crna čokolada200 g
Za fil II:
mleveni orasi150 g
mleko150 ml
...i još:
šlag krem od vanile3 kesice
mleko450 ml

Kako pripremiti

  • Kore: 5 belanaca umutiti u čvrst sneg, a zatim dodati 5 kašika šećera i mutiti dok se šećer ne otopi. Na kraju dodati 5 kašika mlevenih oraha i dve kašike brašna. Sve sastojke sjediniti i masu izliti u pleh obložen papirom za pečenje (veličina pleha 20 x 30 cm). Peći u zagrejanoj rerni na 200' C. Na isti način pripremiti još dve kore.
  • Fil I: U šerpu staviti 700 ml mleka, zasladiti sa 10 kašika šećera i ostaviti da proključa. U preostalih 300 ml mleka razmutiti žumanca sa brašnom. Sipati u provrelo mleko i neprestano mešati dok se ne zgusne. Fil obavezno kuvati na pari. Kada je kuvano ostaviti da se ohladi. Posebno umutiti margarina sa prah sećerom, pa sjediniti sa ohlađenim filom.
  • Fil II: Mlevene orahe preliti sa vrelim mlekom. Uzeti 1/3 fila od žumanaca i u nju dodati poparene orahe.
  • U ostatak fila od žumanaca (2/3) dodati istopljenu crnu čokoladu.
  • Posebno umutiti šlag krem od vanile sa hladnim mlekom.
  • Finalni postupak: Prvu koru premazati polovinom fila od čokolade, a zatim naneti trećinu šlaga. Staviti drugu koru i na nju naneti fil sa orasima, a potom trećinu slaga. Zatim staviti treću koru, ostatak fila od čokolade i završiti šlagom.