http://recepti.zena.blic.rs
Torta zaista opravdava svoj naziv. Probajte i uverite se!
Sastojci | Količina |
Za kore: | |
belanca | 15 |
šećer | 15 kašika |
mleveni orasi | 15 kašika |
brašno | 6 kašika |
Za fil I: | |
mleko | 1 l |
žumanca | 15 |
šećer | 10 kašika |
brašno | 10 kašika |
margarin | 250 g |
šećer u prahu | 200 g |
crna čokolada | 200 g |
Za fil II: | |
mleveni orasi | 150 g |
mleko | 150 ml |
...i još: | |
šlag krem od vanile | 3 kesice |
mleko | 450 ml |
Kako pripremiti
- Kore: 5 belanaca umutiti u čvrst sneg, a zatim dodati 5 kašika šećera i mutiti dok se šećer ne otopi. Na kraju dodati 5 kašika mlevenih oraha i dve kašike brašna. Sve sastojke sjediniti i masu izliti u pleh obložen papirom za pečenje (veličina pleha 20 x 30 cm). Peći u zagrejanoj rerni na 200' C. Na isti način pripremiti još dve kore.
- Fil I: U šerpu staviti 700 ml mleka, zasladiti sa 10 kašika šećera i ostaviti da proključa. U preostalih 300 ml mleka razmutiti žumanca sa brašnom. Sipati u provrelo mleko i neprestano mešati dok se ne zgusne. Fil obavezno kuvati na pari. Kada je kuvano ostaviti da se ohladi. Posebno umutiti margarina sa prah sećerom, pa sjediniti sa ohlađenim filom.
- Fil II: Mlevene orahe preliti sa vrelim mlekom. Uzeti 1/3 fila od žumanaca i u nju dodati poparene orahe.
- U ostatak fila od žumanaca (2/3) dodati istopljenu crnu čokoladu.
- Posebno umutiti šlag krem od vanile sa hladnim mlekom.
- Finalni postupak: Prvu koru premazati polovinom fila od čokolade, a zatim naneti trećinu šlaga. Staviti drugu koru i na nju naneti fil sa orasima, a potom trećinu slaga. Zatim staviti treću koru, ostatak fila od čokolade i završiti šlagom.