RECEPT ZA ŠTRUDLU SA VIŠNJAMA
POTREBNI SASTOJCI
- 1 kg voćnog punjenja od višnje ili 600 grama očišćenih višnja, šolja šećera i šolja griza
- brašno 500gr
- dva jajeta
- šolja mleka
- 100gr margarina
- kvasac 50grama
- prašak za pecivo
- šećer u prahu
- šećer
PRIPREMA
1. Najlakše je kupiti gotovo voćno punjenje od višnji koje je tremostabilno
ili
napraviti nadev tako što se 600grama očišćenih višanja, doda velika šolja šećera i velika šolja pšeničnog griza.
2. Priprema testa: brašnu dodati dve kašike šećera, jedan prašak za pecivo, prstohvat soli, dva jajeta, 100 gr margarina, i do 50 grama kvasca.
3. Zamešati sa toplim mlekom. Mesiti sve dok se ne dobije ujednačena smeša, malo tvrđa.
4. Zamešeno testo okruglo oblikovati, i ostaviti da počne rasti.
5. Kada testo krene rasti, oklagijom ga izravnati u koru četvrtastog oblika, dužine manje od dužine pleha za pečenje, širine do dva pedlja, debljine manje od pola centimetra.
6. Koru napuniti nadevom od višnji, slojem debljine jednog prsta (prostor dva prsta širine od ivica kore ostaviti prazan). Zatim smotati u rolnu da bi se dobio oblik štrudle. Postaviti u pleh, može i dijagonalno.
7. Ostaviti štrudlu na toplo mesto da naraste sve dok nadev od višnje unutra ne počne da se providi.
8. Zatim ubaciti u rernu i peći oko pola sata na temperaturi do 180 stepeni. Pečena je onda kada kora postane tvrda, bez uvijanja pod prstima ali paziti da se ne pretera sa pečenjem i da ne postane pretvrda.
9. Ispečenu štrudlu premazati vodom sa malo ulja i ostaviti da se ohladi.
10. Ohlađenu štrudlu posuti šećerom u prahu i iseći na kriške širine oko dva centimetra.
Prijatno..
Primjedbe
Objavi komentar