Nelina torta


Sastojci za koru: 200 g crne čokolade, 50 g putera, 3 jaja, 100 g šećera, kesica vanilin šećera, 120 g brašna, 2 kašičice praška za pecivo i kašičica cimeta. Za pomorandžin krem: 3 pomorandže, 230 g šećera, puding od vanile, 100 ml likera od pomorandže, 200 ml vode, 250 ml slatke pavlake i 2 kesice šlag fiksa. Za čokoladni krem: 100 g crne čokolade, 250 ml slatke pavlake i kesica šlag fiksa.

Na umerenoj temperaturi otopite čokoladu i puter. U drugoj posudi umutite čvrst sneg od belanaca, pa dodajte žumanca, šećer i vanilu. Brašno izmešajte s praškom za pecivo i cimetom, postepeno dodajte u umućena jaja, a zatim sjedinite sa otopljenom čokoladom. Testo sipajte u kalup obložen masnim papirom i pecite u rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. Jednu pomorandžu operite toplom vodom, oljuštite koru i kuvajte 10 minuta u ključaloj vodi. Dodajte 100 g šećera, još malo kuvajte, prohladite, izvadite koru, uvaljajte u 30 g šećera i osušite. Iscedite sok od tri pomorandže (300 ml). Puding skuvajte sa 100 g šećera, isceđenim sokom i likerom, i ostavite da se ohladi. Polovinu kandirane kore isecite na komade, dodajte u umućenu slatku pavlaku sa šlag fiksom, pa pomešajte sa kremom od pomorandže. Čokoladu otopite na pari, jednu kašiku ostavite za ukrašavanje, a ostatak pomešajte sa umućenom slatkom pavlakom i šlag fiksom. Ohlađenim čoko kremom nafilujte koru, premažite pomorandžinim kremom, ohladite u frižideru dva sata, ukrasite čokoladom i kandiranom korom.

(Novosti)

 

Primjedbe