- 200 gr nasjeckanih oraha
Sastojci za tijesto:
- 6 bjelanjaka
- malo soli
- 250 gr kristal šećera
- 150 gr marmelade od šipka
Sastojci za kremu:
- 6 žumanjaka
- 200 gr kristal šećera
- 2 kesice vanilija šećera sa okusom burbona
- 120 gr pšeničnog griza
- 500 ml mlijeka
- 250 gr margarina
- 2 žlice umućenog šlaga
Za voćni premaz preko kreme:
- 4 naranče
- 2 žlice meda
- 2 kesice svijetlog preljeva za torte
- 2 dl soka od naranče i vode
Za premaz:
- 500 ml toping baze ili slatke pavlake
Priprema:
Orahe sitno narezati, može i blenderom. Tepsiju od rerne namazati margarinom i obložiti papirom za pečenje. Papir za pečenje, dno i stranice namazati margarinom, označiti veličinu na 28cm. x 35 cm, te cijelom označenom površinom staviti nasjeckane orahe (na papir prsta debljine).
Priprema tijesta:
Bjelanjke sa malo soli umutiti sa mikserom u čvrsti snijeg, dodati šećer i dobro pomiješati. Na kraju umiješati marmeladu od šipka. Umućene bjelanjke ravnomjerno premazati preko oraha u tepsiji. Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 150º C i peći 20 minuta.
Pečeno tijesto lagano prenijeti na ravnu površinu ( ne okretati jer orasi ostaju na dnu), osloboditi od papira samo stranice, a dno (gdje su orasi) ostaje na papiru. Polako prenijeti na pladanj za posluživanje i ostaviti da se ohladi.
Pečeno tijesto lagano prenijeti na ravnu površinu ( ne okretati jer orasi ostaju na dnu), osloboditi od papira samo stranice, a dno (gdje su orasi) ostaje na papiru. Polako prenijeti na pladanj za posluživanje i ostaviti da se ohladi.
Priprema želiranih naranči:
Naranče dobro oprati i naribati koricu (paziti da ne zahvati bijeli dio, jer je gorak). Potom naranče oljuštiti i narezati na sitne kockice. Narezane naranče staviti u cijedilo nad posudom i ostaviti tako pola sata da se cijede. Izmjeriti iscijeđeni sok i vodom nadopuniti do 2 dl.
Preljev za tortu staviti u čašu, dodati narančin sok sa vodom te prometati da ne bude grudica.
Na dno malog lonca staviti med i pripremljen preljev za torte i kuhati oko 5 minuta. Dodati narezane naranče i naribanu koricu i kuhati na laganoj vatri oko 10 minuta uz stalno miješanj da se malo želira (ne smije prokuhati). Potom ostaviti smjesu da se ohladi.
Priprema kreme:
Naranče dobro oprati i naribati koricu (paziti da ne zahvati bijeli dio, jer je gorak). Potom naranče oljuštiti i narezati na sitne kockice. Narezane naranče staviti u cijedilo nad posudom i ostaviti tako pola sata da se cijede. Izmjeriti iscijeđeni sok i vodom nadopuniti do 2 dl.
Preljev za tortu staviti u čašu, dodati narančin sok sa vodom te prometati da ne bude grudica.
Na dno malog lonca staviti med i pripremljen preljev za torte i kuhati oko 5 minuta. Dodati narezane naranče i naribanu koricu i kuhati na laganoj vatri oko 10 minuta uz stalno miješanj da se malo želira (ne smije prokuhati). Potom ostaviti smjesu da se ohladi.
Priprema kreme:
Žumanjke umutiti mikserom zajedno sa šećerom i vanilija šećerom. Od 500 ml mlijeka izdvojiti 100 ml i preliti preko griza i razmutiti. Tako pripremljen griz dodati u umućena žumanca i mikserom sjediniti.
Ostalo mlijeko zakuhati, dodati kremu od žumanjaka i griza te kuhati oko 10-15 min. Potom ostaviti kremu da se hladi.
Ostalo mlijeko zakuhati, dodati kremu od žumanjaka i griza te kuhati oko 10-15 min. Potom ostaviti kremu da se hladi.
Umutiti šlag od toping baze ili slatke pavlake.
U ohlađenu kremu od žumanjaka dodati razrađen margarin i mikserom umutiti. Na kraju varjačom umiješati 2 žlice šlaga.
Tijesto prvo premazati kremom, i nožem ili koncem na kremi označiti komad kolača tako da es na kraju dobije ukupno 28 komada veličine 7 cm x 5 cm (stranicu dužine 28 cm podijeliti na 4 dijela po 7 cm, a stranicu dužine 35 cm. podijeliti na 7 dijelova od 5 cm). Na sredinu svakog označenog komada kolača staviti žličicu želiranih naranči. Potom na vrhu premazati šlagom i ponovo označiti komad kolača koncem ili nožem. Ukrasiti prema želji i staviti u hladnjak da se dobro ohladi.
Primjedbe
Objavi komentar