ŠARLOTA OD KAVE

Šarlota od kave

Sastojci

za biskvit:9 žumanjaka, malo soli, 45g šećera, 2 vrećice vanilin šećera, 6 bjelanjaka, 150g šećera, 150g glatkog brašna, 150g pekmeza

za kremu: 1,5dl jake crne kave, 150g šećera u prahu, 9 listova želatine, 2,5dl slatkog vrhnja, 100g pralina od kave

Postupak: žumanjke pjenasto umutite sa 45g šećera, vanilin šećerom i solju. U drugoj posudi mekano izlupajte bjelanjke pa im postupno primješajte 150g šećera. Miješajte dok ne nastane čvrsti snijeg, primješajte ga žumanjcima naizmjence s prosijanim brašnom. Tijesto razmažite na plitki lim obložen papirom za pečenje i pecite 10 minuta na 200. Ohlađeni biskvit uzdužno raspolovite, zatim svaku polovicu premažite marmeladom, ja stavljam domaću od suhih šljiva, ali i kupovni od šljive će biti sasvim O.K (dekorativnije je ako je tamna marmelada) premazane polovine tijesta savijte u tanku roladu.

Za pripremu kreme pomiješajte kavu sa šećerom u prahu, želatinu namočite u hladnoj vodi pa ju ocijedite i rastopite nad parom, odmah je umiješajte u mješavinu od kave. Od slatkog vrhnja izlupajte šlag pa i njega dodajte smjesi od kave ali tek u onom trenutku kad se smjesa počne stezati. Ovalni kalup u obliku kupole (22 cm), ako nemate potražite neku zdjelu za salatu ili slično, obložite prozirnom folijom, neka višak folije visi preko rubova. Obje rolade narežite na centimetar debele ploške zatim ih usko jednu uz drugu složite uz stijenke kalupa. Dio ploški sačuvajte za pokrivanje kalupa. U obloženi kalup stavite pola kreme pa po njoj razbacajte raspolovljene praline, sve prekrijte ostatkom kreme i na nju složite preostale ploške rolade. Kolač prekrijte folijom pa ga preko noći držite u hladnjaku da se sve dobro poveže i očvrsne. Sutradan šarlotu preokrenite iz kalupa i uklonite foliju.

Primjedbe