75 g svjezeg ili 40 g suhog kvasca
1/2 zlicice koriandra u prahu
1/4 zlicice muskatnog oraha
100 g secera
2 jaja
250 g maslaca
300 g grozdjica
125 g susenih brusnica ili marelica
150 g kandiranog voca
4 zlice ruma
limunova korica
150 g oguljenih badema
1 ravna zlicica soli
250 g suhog marcipana
Brasno ugrijemo na sobnoj temperaturi. Kvas rastopimo u 1,5 dl tople vode i mijesamo dok se ne rastopi. Ugrijanom brasnu dodamo koriander, muskatni orascic, a na sredini napravimo udubinu. U nju ulijemo kvasac i posujemo sa malo brasna. Ostavimo stajati na toplom mjestu cca 15 min. U drugoj posudi umijesamo jaja i secer i dodamo brasnu. Na kraju umijesamo jos rastopljen maslac.
Tijesto mijesimo na brasnom posutoj daski priblizno 5 min. Zatim tijesto prebacimo u uljem namazanu posudu. Prekrijemo ga prozirnom folijom i ostavimo stajati 2 sata.
Grozdjice, brusnice ili na sitno narezane marelice prelijemo rumom, pokrijemo i ostavimo da se prepoje. Dizano tijesto razvaljamo na dasci u pravokutni oblik velicine 25 x 35 cm.
Tijesto potresemo namocenim suhim vocem, limunovo koricom i bademima, dodamo sol i mijesimo toliko vremena dok se sastojci ne spoje. Marcipan prepolovimo i oblikujemo dvije 25 cm duge trake.
Tijesto razdjelimo na dva djela i svakoga posebno izvaljamo u 30 cm dugacak polukrug. Na svaki polukrug stavimo traku iz marcipana, pokrijemo jednim djelom tijesta, a zatim drugim. Kolace stavimo na pleh kojeg smo oblozili papirom za pecenje. Opet ih prekrijemo folijom i salvetom, te ostavimo stajati sat vremena.
Pecnicu ugrijemo na 190 stepeni i pecemo 15 minuta, zatim temperaturu snizimo na 175 stepeni i pecemo jos 30 do 40 minuta. Kada su kolaci peceni, ostavimo iz da se malo ohlade, zatim ih prepojimo rastopljenim maslacem i posujemo secerom u prahu.
https://www.zenskisvet.com
1/2 zlicice koriandra u prahu
1/4 zlicice muskatnog oraha
100 g secera
2 jaja
250 g maslaca
300 g grozdjica
125 g susenih brusnica ili marelica
150 g kandiranog voca
4 zlice ruma
limunova korica
150 g oguljenih badema
1 ravna zlicica soli
250 g suhog marcipana
Brasno ugrijemo na sobnoj temperaturi. Kvas rastopimo u 1,5 dl tople vode i mijesamo dok se ne rastopi. Ugrijanom brasnu dodamo koriander, muskatni orascic, a na sredini napravimo udubinu. U nju ulijemo kvasac i posujemo sa malo brasna. Ostavimo stajati na toplom mjestu cca 15 min. U drugoj posudi umijesamo jaja i secer i dodamo brasnu. Na kraju umijesamo jos rastopljen maslac.
Tijesto mijesimo na brasnom posutoj daski priblizno 5 min. Zatim tijesto prebacimo u uljem namazanu posudu. Prekrijemo ga prozirnom folijom i ostavimo stajati 2 sata.
Grozdjice, brusnice ili na sitno narezane marelice prelijemo rumom, pokrijemo i ostavimo da se prepoje. Dizano tijesto razvaljamo na dasci u pravokutni oblik velicine 25 x 35 cm.
Tijesto potresemo namocenim suhim vocem, limunovo koricom i bademima, dodamo sol i mijesimo toliko vremena dok se sastojci ne spoje. Marcipan prepolovimo i oblikujemo dvije 25 cm duge trake.
Tijesto razdjelimo na dva djela i svakoga posebno izvaljamo u 30 cm dugacak polukrug. Na svaki polukrug stavimo traku iz marcipana, pokrijemo jednim djelom tijesta, a zatim drugim. Kolace stavimo na pleh kojeg smo oblozili papirom za pecenje. Opet ih prekrijemo folijom i salvetom, te ostavimo stajati sat vremena.
Pecnicu ugrijemo na 190 stepeni i pecemo 15 minuta, zatim temperaturu snizimo na 175 stepeni i pecemo jos 30 do 40 minuta. Kada su kolaci peceni, ostavimo iz da se malo ohlade, zatim ih prepojimo rastopljenim maslacem i posujemo secerom u prahu.
https://www.zenskisvet.com
Primjedbe
Objavi komentar