NJEMAČKI BOŽIĆNI KOLAČ STOLLEN

75 g svjezeg ili 40 g suhog kvasca 
1/2 zlicice koriandra u prahu 
1/4 zlicice muskatnog oraha 
100 g secera 
2 jaja 
250 g maslaca 
300 g grozdjica 
125 g susenih brusnica ili marelica 
150 g kandiranog voca 
4 zlice ruma 
limunova korica 
150 g oguljenih badema 
1 ravna zlicica soli 
250 g suhog marcipana 

Brasno ugrijemo na sobnoj temperaturi. Kvas rastopimo u 1,5 dl tople vode i mijesamo dok se ne rastopi. Ugrijanom brasnu dodamo koriander, muskatni orascic, a na sredini napravimo udubinu. U nju ulijemo kvasac i posujemo sa malo brasna. Ostavimo stajati na toplom mjestu cca 15 min. U drugoj posudi umijesamo jaja i secer i dodamo brasnu. Na kraju umijesamo jos rastopljen maslac. 
Tijesto mijesimo na brasnom posutoj daski priblizno 5 min. Zatim tijesto prebacimo u uljem namazanu posudu. Prekrijemo ga prozirnom folijom i ostavimo stajati 2 sata. 
Grozdjice, brusnice ili na sitno narezane marelice prelijemo rumom, pokrijemo i ostavimo da se prepoje. Dizano tijesto razvaljamo na dasci u pravokutni oblik velicine 25 x 35 cm. 
Tijesto potresemo namocenim suhim vocem, limunovo koricom i bademima, dodamo sol i mijesimo toliko vremena dok se sastojci ne spoje. Marcipan prepolovimo i oblikujemo dvije 25 cm duge trake. 
Tijesto razdjelimo na dva djela i svakoga posebno izvaljamo u 30 cm dugacak polukrug. Na svaki polukrug stavimo traku iz marcipana, pokrijemo jednim djelom tijesta, a zatim drugim. Kolace stavimo na pleh kojeg smo oblozili papirom za pecenje. Opet ih prekrijemo folijom i salvetom, te ostavimo stajati sat vremena. 
Pecnicu ugrijemo na 190 stepeni i pecemo 15 minuta, zatim temperaturu snizimo na 175 stepeni i pecemo jos 30 do 40 minuta. Kada su kolaci peceni, ostavimo iz da se malo ohlade, zatim ih prepojimo rastopljenim maslacem i posujemo secerom u prahu.


https://www.zenskisvet.com

Primjedbe