PANAMA TORTA

Ovu finu čokoladnu tortu mnogi smatraju najukusnijom tortom na svijetu. Ako je već niste probali, ovaj recept može biti dobar povod!

Sastojci:

    Za koru:
    ● 8 jaja,
    ● 200 g šećera,
    ● 40 g čokolade,
    ● 160 g badema,
    ● 80 g brašna
    Za fil:
    ● 4 jaja,
    ● 150 g šećera,
    ● 150 g čokolade,
    ● 250 g margarina,
    ● 3 žlice ruma
    Za glazuru:
    ● 100 g čokolade,
    ● 80 g margarina,
    ● 2-3 kapi ulja.
Priprema:
Umutite žumance sa šećerom, dodajte otopljenu čokoladu, mljevene bademe, brašno i na kraju snijeg od bjelanaca.
Koru peći oko 20 minuta na 180 °C u limu koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Kad se kora potpuno ohladi isijecite je na tri dijela.
Za fil umutite jaja sa šećerom, stavite ih na paru, dodajte čokoladu i kad se fil ujednači skinite ga s vatre da se potpuno ohladi.
Filu dodajte rum i umućen margarin, a zatim ga podijelite na dva dijela i stavite između kora.
Za glazuru istopite margarin, skinite ga sa vatre, dodajte čokoladu i ulje i miješajte dok ne dobijete glatku glazuru. Prelijte je preko torte.

Izvor: Recepti365.com

Primjedbe