OREHNJAČA

Neodoljivog okusa i mirisa, ovako pripremljena tradicionalna orehnjača dugo će ostati svježa, neće se isušiti, te će se i nakon nekoliko dana topiti u ustima.


SASTOJCI:

    Tijesto: 
    ▪ 25 dag margarina
    ▪ 2 jaja
    ▪ 2,5 dl mlijeka
    ▪ 4 žlice mljevenog šećera
    ▪ 35 dag oštrog brašna
    ▪ 40 dag glatkog brašna
    ▪ 1 kocka svježeg kvasca
    ▪ malo soli
    ▪ 1 vrećica vanili šećera  
     
    Nadjev: 
    ▪ 60 dag oraha
    ▪ 30 dag šećera
    ▪ 1,5 dl mlijeka
    ▪ limunova korica
    ▪ 3 žlice ruma
    ▪ 2 vrećice vanilin šećera

PRIPREMA:

Tijesto:
1. Umijesiti tijesto od navedenih sastojaka na sljedeći način. U malo toplog mlijeka izmrviti kvasac I dodati žlicu šećera i pustiti kratko da se kvasac podigne. U međuvremenu prosijati obje vrste brašna, dodati omekšali margarine, šećer, vanilin šećer, sol, jaja, kvasac i preostalo mlijeko. Izraditi tijesto sve dok ne dobijemo homogenu masu.
2. Ostaviti tijesto da se odmori pola sata.
Nadjev:
3. Pomiješati mljevene orahe, šećer, vanilin šećer, izribanu limunovu koricu te smjesu preliti kipućim mlijekom. Dobro izmiješati. Kad se ohladi dodati rum.
4. Podijeliti tijesto u 5 jednakih dijelova. Svaki dio razvaljati u veličini pleha, premazati nadjevom te zarolati.
5. Peći na temperaturi od 200 °C oko 40 minuta, odnosno toliko dok orehnjača do dobije zlatno-žutu boju.
Od ove količine sastojaka dobit ćete pet štruca orehnjače za što je potreban duboki pleh dimenzija 35 x 40 cm.
Recept: Recepti365.com

Primjedbe