Slastica koja će vas izgledom i okusom oboriti s nogu!
Sastojci:
Za biskvit:
- 6 kom. bjelanjaka,
- 6 kašika šećera u prahu,
- 2 kašike limunovog soka,
- 1 vanilin šećer,
- 50 gr prženih mljevenih lješnika,
- 150 gr krupnije mljevenih oraha
Za kremu:
- 6 kom. žumanjaka,
- 6 kašika šećera,
- 2 kom. vanilin šećera,
- 1 puding okus vanilija,
- 2 kašike gustina,
- 5 dcl mlijeka,
- 3 dcl soka od narandže,
- ribana korica od 2 narandže,
- 100 gr maslaca,
- 1 dcl slatkog vrhnja,
- 2 šlag kreme od vanilije,
- čoko štapići,
- filetirana narandža,
- listići mente…
Priprema:
Pomiješati vanil šećer sa šećerom u prahu.
Pomiješati lješnjake i orahe.
Mutiti bjelanjke uz postepeno dodavanje šećera i limunovog soka u čvrst snijeg.
U umućene bjelanjke dodati orahe i lješnike uz lagano miješanje.
Smjesu istresti na pleh obložen papirom za pečenje i ravnomjerno rasporediti.
Peći na 180 °C oko 15 min (biskvit će se odvojiti od ruba papira za pečenje kada je gotov).
Ohladiti ga i isjeći na tri jednaka dijela.
U mlijeko dodati šećer, vanil šećer, ribanu koricu narandže i pola soka od narandže te staviti da prokuha pa smanjiti temperaturu na minimum.
Žumanca pomiješati sa polovinom soka, dodati prah za puding, dodati i gustin i sve izmiksati da ne bude grudvica.
Izmiksanu masu uliti u mlijeko i kuhati uz neprestano miješanje dok se masa ne stegne. Prekriti je sa prozirnom folijom i ohladiti.
Pjenasto umutiti 100 gr maslaca pa dodati ohlađenu masu i sve sjediniti.
U sjedinjenu masu umiješati i 1 dcl umućenog vrhnja za šlag.
Podijeliti masu na 3 jednaka dijela i premazati preko biskvita.
2 šlag kreme od vanilije umutiti prema uputstvu te s njima dekorisati kolač.
Dekoraciju upotpuniti sa filetiranim narandžama, listićima mente i čoko štapićima.
Pomiješati lješnjake i orahe.
Mutiti bjelanjke uz postepeno dodavanje šećera i limunovog soka u čvrst snijeg.
U umućene bjelanjke dodati orahe i lješnike uz lagano miješanje.
Smjesu istresti na pleh obložen papirom za pečenje i ravnomjerno rasporediti.
Peći na 180 °C oko 15 min (biskvit će se odvojiti od ruba papira za pečenje kada je gotov).
Ohladiti ga i isjeći na tri jednaka dijela.
U mlijeko dodati šećer, vanil šećer, ribanu koricu narandže i pola soka od narandže te staviti da prokuha pa smanjiti temperaturu na minimum.
Žumanca pomiješati sa polovinom soka, dodati prah za puding, dodati i gustin i sve izmiksati da ne bude grudvica.
Izmiksanu masu uliti u mlijeko i kuhati uz neprestano miješanje dok se masa ne stegne. Prekriti je sa prozirnom folijom i ohladiti.
Pjenasto umutiti 100 gr maslaca pa dodati ohlađenu masu i sve sjediniti.
U sjedinjenu masu umiješati i 1 dcl umućenog vrhnja za šlag.
Podijeliti masu na 3 jednaka dijela i premazati preko biskvita.
2 šlag kreme od vanilije umutiti prema uputstvu te s njima dekorisati kolač.
Dekoraciju upotpuniti sa filetiranim narandžama, listićima mente i čoko štapićima.
Izvor: Aura.ba
Primjedbe
Objavi komentar