Kremast, mekan i ukusan – tako bi su u najkraće mogao opisati ovaj fini kolač.
Sastojci:
- ● 500 g prhkog tijesta
● 4 žumanca od krupnih jaja
● 85 g šećera
● 4 žlice kukuruznog brašna
● 1/4 žličice soli
● 450 ml punomasnog mlijeka
● 1 žličica čistog ekstrakta vanilije
● 3 zrele banane
● 1/2 žlice limunovog soka
● 360 ml slatkog vrhnja
● 3 žlice šećera u prahu
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 °C. Razvijte tijesto na površini posutoj brašnom u krug promjera 30 cm i stavite ga u lim za pečenje. Odrežite višak. Vilicom izbušite površinu tijesta.
Preko tijesta stavite masan papir, a preko njega stavite neko zrnje, na primjer grah, koje će ga ravnomjerno pritiskati.
Lim stavite u veći lim i pecite 15 minuta ili dok se tijesto ne zazlati.
Lim stavite u veći lim i pecite 15 minuta ili dok se tijesto ne zazlati.
Sklonite papir i zrnje pa ponovo izbušite tijesto. Vratite u pećnicu još 5–10 min. ili dok tijesto ne postane zlatno i suho. Prebacite lim s tijestom na rešetku i ostavite da se sasvim ohladi.
U međuvremenu mutite žumanca, šećer, kukuruzno brašno i sol dok se šećer ne otopi, a mješavina postane svjetložuta. U nju umutite mlijeko i vaniliju. Prespite smjesu u lonac, stavite na srednje jaku vatru i držite do pred ključanje miješajući da dobijete glatku, gustu kremu. Smanjite vatru i miješajte još dvije minute. Propasirajte kroz sitnu cjediljku i ostavite da se hladi.
Izrežite banane na tanke kolutove i prelijte ih limunovim sokom. Poredajte ih preko tijesta, pa pokrijte kremom. Pokrijte prozirnom folijom i držite u frižideru bar dva sata.
Umutite vrhnje da dobijete mekane vrške, pa po njemu pospite šećer u prahu i nastavite mutiti dok se ne stegne. Neposredno pred služenje žlicom prebacite šlag preko kreme.
Napomene:
– Navedene količine predviđene su za 8 kriški i lim promjera 23 cm.
Primjedbe
Objavi komentar