Veoma ukusan, konkretan, starinsk kolač.
Sastojci:
Žuta kora:
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
2 kašike ulja
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
2 kašike ulja
Kora sa orasima:
6 bjelanaca
6 kašika šećera
150 gr krupnije mljevenih oraha
2 ravne kašike brašna
6 bjelanaca
6 kašika šećera
150 gr krupnije mljevenih oraha
2 ravne kašike brašna
Preliv:
0,8 dl vode
2 kašike šećera
1 kašika ruma
0,8 dl vode
2 kašike šećera
1 kašika ruma
Fil:
6 žumanaca
2 jajeta
150 gr šećera
3-4 kesice vanile
200 gr putera ili margarina
100 gr čokolade za jelo i kuvanje
6 žumanaca
2 jajeta
150 gr šećera
3-4 kesice vanile
200 gr putera ili margarina
100 gr čokolade za jelo i kuvanje
Glazura:
100 gr okolade
3 kašike ulja
100 gr okolade
3 kašike ulja
Priprema:
1. Žuta kora
Umutit bjelanca u čvrst snijeg, dodati šećer i žumanca i sve dobro umutit. Kašikom postepeno dodati brašno i na kraju dodati ulje. Peći u plehu 23×30 na 200 °C.
Umutit bjelanca u čvrst snijeg, dodati šećer i žumanca i sve dobro umutit. Kašikom postepeno dodati brašno i na kraju dodati ulje. Peći u plehu 23×30 na 200 °C.
2. Kora sa orasima
Bjelanca umutit u čvrst snijeg, dodati šećer i još malo mutiti. Kašikom umiješati krupno mljevene orahe i brašno. Peći u plehu 23×30 na 180 °C.
Bjelanca umutit u čvrst snijeg, dodati šećer i još malo mutiti. Kašikom umiješati krupno mljevene orahe i brašno. Peći u plehu 23×30 na 180 °C.
3. Fil
Žumanca i jaja umutit sa šećerom i vanilom pa skuvati na pari. Vrućem filu dodati nasjeckanu čokoladu pa ga promiješati da se čokolada istopi. Zatim dodati krupno narezani margarin ali ne miješati već ostaviti fil da se ohladi. Hladan fil promutit mikserom da se svi sastojci fino povežu.
Žumanca i jaja umutit sa šećerom i vanilom pa skuvati na pari. Vrućem filu dodati nasjeckanu čokoladu pa ga promiješati da se čokolada istopi. Zatim dodati krupno narezani margarin ali ne miješati već ostaviti fil da se ohladi. Hladan fil promutit mikserom da se svi sastojci fino povežu.
4. Preliv
Vodu i šećer prokuvati pa kad proključa kuvati još 10 minuta da se dobije sirup gustine sirupa za slatko. Zatim dodati rum i ostaviti preliv da se prohladi.
5. Sklapanje
Žuti koru staviti na dno pleha, poprskati je prelivom, premazati 1/2 fila, staviti koru sa orasima, ostatak fila i odozgo preliti čokoladnu glazuru. Ostaviti u frižider da se dobro ohladi a zatim uživati uz šolju dobre crne kafe.
Vodu i šećer prokuvati pa kad proključa kuvati još 10 minuta da se dobije sirup gustine sirupa za slatko. Zatim dodati rum i ostaviti preliv da se prohladi.
5. Sklapanje
Žuti koru staviti na dno pleha, poprskati je prelivom, premazati 1/2 fila, staviti koru sa orasima, ostatak fila i odozgo preliti čokoladnu glazuru. Ostaviti u frižider da se dobro ohladi a zatim uživati uz šolju dobre crne kafe.
Izvor: coolinarika.com
Primjedbe
Objavi komentar