Potrebni sastojci:
Za karamel umak
- 1 ½ šolja šečera
- 1 ¾ kašičice limunovog soka
- 470 ml pavlake za šlag
- 4 kašike putera
Za koru
- 300 g graham krekera, izmrvljenih
- 7 kašika putera
Za kremu
- 720 g krem sira
- 1 ¼ šolje šećera
- ½ šolje pavlake za šlag
- 240 g kvalitetene bele čokolade
- 1 kašičica vanila ekstrakta
- Malo soli
- Kipuća voda
Za početak možete napraviti sos. U manju šerpicu sipajte šećer i limunov sok pa stavite na šporet da se topi i zagreva na umerenoj temperaturi. Povremeno mešajte drvenom kašikom dok šećer nije u potpunosti otopljen, azatim ostavite sa strane i mešajte samo tako što ćete okretati šerpu. Neka se šećer topi dok ne dobije lepu karamel boju. Kad je karamel dobio lepu boju sipajte pavlaku i ostavite da krčka pet minuta dok se ne stvori lepa glatka krema. Sipajte u teglicu i ostavite sa strane do posluživanja.
Uključite rernu da se greje na 175C, a graham krekere izmrvite , pomešajte sa otopljenim puterom i sipajte u okrugli kalup, utisnite prstima tako da se formira kora. Pecite 10 minuta pa ostavite da se u potpunosti ohladi.
Iseckanu čokoladu stavite u posudu, na šporetu zagrejte ½ šolje pavlake pa sipajte preko čokolade i mešajte da se otopi. U velikoj posudi mikserom mutite sir, dodajte šećer, mutite pa lagano sipajte i belu čokoladu. Nakon toga u kremu dodavajte jedno po jedno jaje, vanilu i so. Kremu sipajte na ohlađenu koru, kalup obložite sa neliko listova aluminijumske folije.
Kalup stavite u dublju tepsiju, unutra sipajte kipuću vodu da dođe do polovine kalupa i stavite da se peče u rereni zagrejanoj na 160C, sat vremena, a zatim na 150 još sat – sat ipo sve dok se sredna kreme u potpunosti ne stegne. Tortu izvadite iz rerne i stavite na hlađenje najmanje 4 sata.
Poslužite sa karamel umakom koji ste ranije pripremili.
http://lifepressmagazin.com
Primjedbe
Objavi komentar