TORTA OD SIRA SA KARAMEL UMAKOM I BIJELOM ČOKOLADOM

Potrebni sastojci:

Za karamel umak
  • 1 ½ šolja šečera
  • 1 ¾ kašičice limunovog soka
  • 470 ml pavlake za šlag
  • 4 kašike putera
Za koru
  • 300 g graham krekera, izmrvljenih
  • 7 kašika putera
Za kremu
  • 720 g krem sira
  • 1 ¼ šolje šećera
  • ½ šolje pavlake za šlag
  • 240 g kvalitetene bele čokolade
  • 1 kašičica vanila ekstrakta
  • Malo soli
  • Kipuća voda
Za početak možete napraviti sos. U manju šerpicu sipajte šećer i limunov sok pa stavite na šporet da se topi i zagreva na umerenoj temperaturi. Povremeno mešajte drvenom kašikom dok šećer nije u potpunosti otopljen, azatim ostavite sa strane i mešajte samo tako što ćete okretati šerpu. Neka se šećer topi dok ne dobije lepu karamel boju. Kad je karamel dobio lepu boju sipajte pavlaku i ostavite da krčka pet minuta dok se ne stvori lepa glatka krema. Sipajte u teglicu i ostavite sa strane do posluživanja.
Uključite rernu da se greje na 175C, a graham krekere izmrvite , pomešajte sa otopljenim puterom i sipajte u okrugli kalup, utisnite prstima tako da se formira kora. Pecite 10 minuta pa ostavite da se u potpunosti ohladi.
Iseckanu čokoladu stavite u posudu, na šporetu zagrejte ½ šolje pavlake pa sipajte preko čokolade i mešajte da se otopi. U velikoj posudi mikserom mutite sir, dodajte šećer, mutite pa lagano sipajte i belu čokoladu. Nakon toga u kremu dodavajte jedno po jedno jaje, vanilu i so. Kremu sipajte na ohlađenu koru,  kalup obložite sa neliko listova aluminijumske folije.
Kalup stavite u dublju tepsiju, unutra sipajte kipuću vodu da dođe do polovine kalupa i stavite da se peče u rereni zagrejanoj na 160C, sat vremena, a zatim na 150 još sat – sat ipo sve dok se sredna kreme u potpunosti ne stegne. Tortu izvadite iz rerne i stavite na hlađenje najmanje 4 sata.
Poslužite sa karamel umakom koji ste ranije pripremili.

http://lifepressmagazin.com

Primjedbe