FRANCUSKA ČOKOLADNA TORTA SA ORASIMA

Ne znamo baš zašto se zove francuska torta, ali znamo da je najbolja. I to možemo da potvrdimo, jer smo recept isprobali, a nakon probe i pravili ovu tortu nebrojeno puta.
Ukoliko vas zanima kako napraviti ovaj slatkiš savršenog ukusa, biće vam potrebni sledeći sastojci za koru:
  • 6 celih jaja
  • 150 gr šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 150 gr margarina
  • 150 gr mlevenih oraha
  • 100 gr čokolade
  • 1 supena kašika kakaa
  • malo ruma ( po želji )
Sastojci koji su vam potrebni za fil su:
  • 2 cela jajeta
  • 130 gr prah šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 130 gr putera
  • 100 gr čokolade za kuvanje
  • 1 kafena kašičica kakaa
  • još 100 gr čokolade za kuvanje za glazuru ( po želji )
Najbolja francuska torta – recept
Da bi i vaša francuska čokoladna torta sa orasima bila savršenog ukusa, dovoljno je da pratite navedeni recept korak po korak.
  1. Najpre umutite mikserom penasto margarin, u koji ste dodali šećer i vanilin šećer.
  2. U međuvremenu odvojte žumanca od belanaca. Kada se margarin i šećer dobro sjedine, dodajte jedno po jedno žumance i sve zajedno mutite.
  3. Rastopite čokoladu na pari, pa i nju dodajte ovoj smesi, a potom dodajte mlevene orahe i kakao.
  4. U odvojenoj posudi umutite čvrst sneg od belanaca, pa ih dodajte u masu sa žumancima i sve dobro sjedinite. Na kraju, po želji možete dodati rum.
  5. Ovako pripremljenu smesu prelijte u posudu za pečenje željenog oblika koju ste prethodno obložili papirom za pečenje. Ukoliko nemate pri ruci papir za pečenje možete posudu malo podmazati uljem, pa posuti brašnom. Pecite koru u dobro zagrejanoj rerni, a nakon desetak minuta pečenja smanjite malo temperaturu i pecite još desetak minuta. Vreme pečenja najpre zavisi od jačine vaše rerne.
  6. Počnite sa pripremom fila, jer je neophodno da se potpuno ohladi pre nego što ga nanesete na koru. Fil pripremate vrlo jednostavno : umutite puter mikserom, pa dodajte šećer u prahu i vanilin šećer. Zatim odvojte žumanca od belanaca, pa ako želite skuvajte žumanca na pari, pre nego što ih sjedinite sa filom. Nakon žumanaca dodajte rastopljenu čokoladu za kuvanje, a od belanaca umutite čvrst sneg, pa i njih sjedinite sa pripremljenim filom.
  7. Kada je kora pečena presecite je tako da dobijete dve kore i ostavite da se ohladi. Kada se fil potpuno ohladi premažite ga preko polovine kore, pa prekrijte drugim delom kore.
  8. Po želji, pripremite glazuru od čokolade za kuvanje i njome prelijte tortu.
  9. Ovako pripremljenu tortu možete ukrasiti i rendanom čokoladom za kuvanje, a neophodno je da se francuska čokoladna torta sa orasima dobro ohladi pre služenja.

Primjedbe