ČOKOLADNI KOLAČ SA KARAMELOM

Sastojci
 Ovo je recept za 12 osoba.
160 g brašna 
1 kom. jaja 
120 g crne čokolade 
30 g kakaa 
190 g maslaca 
30 g mlevenih badema 
60 ml slatke pavlake 
2 g soli 
350 g šećera 
2 ml arome vanile 
Priprema
 Pomešajte brašno, badem, kakao, 50 g šećera, malo soli, 120 putera i dodajte jedno umućeno jaje. Potom dodajte vanilu i dve kašike hladne vode, pa sve umesite. Testo umotajte u foliju i ostavite da odstoji u frižideru oko pola sata. Potom ga izvadite, istanjite oklagijom ili pivskom flašom i stavite ga u pleh. Ostavite testo da odstoji još pola sata u frižideru, zatim preko njega stavite papir za pečenje i pecite pola sata na 180 stepeni. Ostavite koru da se hladi. Pomešajte šećer i vodu, stavite na ringlu na umerenoj temperaturi i protresite povremeno šerpu kako bi se lepo karamelizovalo. Kada šećer dobije željenu boju, dodajte slatku pavlaku i kuvajte još dva minuta. Sklonite sa vatre, dodajte malo soli, pomešajte sve sa slatkom pavlakom i sipajte smesu preko kore. Pomešajte čokoladu i slatku pavlaku i istopite u mikrotalasnoj. Time prelijte kolač, a kada se ohladi, servirajte. Prijatno!

https://www.maxi.rs

Primjedbe