TORTA OD JABUKA - FINI VOĆNI DESERT

Ova torta od jabuka nije jedna od onih koje se prave u dva-tri pozeza. Malo je zahtjevnija, ali rezultat je zaista vrhunski - fini voćni desert, raskošne forme i fantastičnog okusa.

Sastojci:


Za koru:


  • 100 g brašna,
  •  5 jaja,
  •  50 g mljevenih i 50 g sjeckanih oraha,
  •  120 g šećera,
  •  20 ml vode,
  •  pola kašičice cimeta,
  •  20 g maslaca,
  •  prstohvat soli

Za fil:

  •  4 crvene jabuke (oko 750 g),
  •  200 ml bijelog vina,
  •  sok od limuna,
  •  70 g šećera,
  •  6 listova želatina,
  •  pola štapića vanilije
Za završni sloj i ukrašavanje:
  •  400 ml slatkog vrhnja,
  •  30 g šećera u prahu,
  •  50 g sjeckanih oraha

Priprema:

  1. Brašno prosijte i pomiješajte sa mljevenim orasima.
  2. Žumanca pjenasto umutite sa 20 g šećera, sjeckanim orasima, vodom i cimetom.
  3. Umutite čvrst snijeg od bjelanaca sa prstohvatom soli i pomiješajte sa smjesom od žumanaca, postepeno dodajte brašno i rastopljen maslac.
  4. Okrugli kalup za tortu obložite papirom za pečenje, sipajte smjesu za biskvit i pecite u rerni zagrejanoj na 190 °C oko 30 minuta.
  5. Kolač ohladite i horizontalno prerežite na tri dijela, tj. na tri kore.
  6. Jednu jabuku operite, izvadite sjemenke i izrežite na 12 kriški.
  7. U šerpici zagrijte sok od limuna, šećer i bilo vino, dodajte kriške jabuka, kuhajte 2-3 minute, izvadite ih i dobro ocijedite.
  8. Ostale jabuke ogulite, izvadite sjemenke, izrežite na kockice i kuhajte sa bijelim vinom i sjemenkama vanilije dok ne omekšaju. Nakon toga ih ispasirajte i dok su još tople dodajte želatin otopljen u hladnoj vodi.
  9. Fil dobro ohladite i ostavite trećinu sa strane.
  10. Na tacnu za posluženje stavite donju koru, namažite polovinu fila, poklopite drugom korom, rasporedite ostatak fila, stavite treću koru i ohladite u frižideru oko 30 minuta.
  11. Slatko vrgnje umutite sa šećerom u prahu, tako da dobijete čvrst šlag.
  12. Cijelu tortu premažite šlagom, s tim da malo manje od jedne trećine ostavite za ukrašavanje.
  13. Bočnu stranu ukrasite sjeckanim orasima. Preko šlaga nanesite trećinu fila koju ste ostavili sa strane, preko njega rasporedite grudice šlaga, a u svaku od njih po jednu krišku jabuke.

Primjedbe